Hírek

A gasztronómia ágazata is bekerült a folkTREND! programba

2021. augusztus 16.

Ettől az évtől az Agrárminisztériummal közösen a SVÉT is közreműködik a folkTREND!-díj „tradicionális jövő" érzelmű mozgalmában. Ez az ügy a klasszikus értékek jövő kompatibilis korszerűsítéséről és azok elismeréséről szól, melynek keretében a gasztronómiai tér legnemesebb követét keressük. 

A futurisztikus hagyományt formáljuk és biztatjuk

A folkTREND! program több kategóriában is értékeli és támogatja a szimultán értékápolókat vagy értékteremtőket. A gasztronómiában résztvevőket pedig a SVÉT és az Agrárminisztérium közös díjjal jutalmazza. Ezt együtt, évente fogjuk átadni a kiválasztottnak. Az első győztest októberben, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon avatjuk.

A gasztro folkTREND!-díj zsűrizési szempontjai ↓↓↓

✘ a desztinációs, illetve hazai nyersanyagok használata

✘ a desztinációra jellemző étel/ételek megjelenése, akár modernebb változatban

✘ a hazai bor-, sör- és pálinkakultúra megjelenítése

✘ a desztinációs, illetve hazai termelők termékeinek folyamatos megjelenése az étterem koncepciójában (például helyi fazekas alkotásai)

Mit jelent a folkTREND!-szemlélet a konyhaművészetnek és mit az idegenforgalomnak?

Mélyüljünk el kicsit a témában, közvetlenül a kulinária és közvetve a turizmus érintettségében.

A hagyományos és a jelenkori szakácsművészet találkozásával étkezési kultúránk sokszínűbbé, izgalmasabbá vált. Az elmúlt 20 évben a hazai bor- és pálinkafogyasztás ugrásszerű ízlésfejlődése után már látszik a minőségi hazai gasztronómia iránti általános érdeklődés. Az folkTREND!-díjhoz hasonló kezdeményezések ezt tovább serkentik, így a régi idők étkezési kultúrájának megismerése új igényeket teremthet a mai gasztronómiában. Ebben sokat segít, ha feltérképezzük, milyen ételeket fogyasztottak őseink, és ezeket a XXI. századi életformához igazítjuk. 

A kulturális turizmus Európa- és világszinten növekszik. Az ilyen jellegű utazásokat kereső turisták egy másik kultúra értékeit keresik, de azt minél tágabb keretben. Így — a hagyományos művészeti ágak és örökségek mellett — ez már magába foglalhatja — az életstílus, a divat, a dizájn után — a gasztronómiai attrakciókat is. A helyi értékeket kell az utazás fókuszába helyezni, ezáltal az élmény egyedivé válik, csak a meglátogatott területhez kötődik. Az élményt biztosító szervező számára pedig a gazdasági haszon mellett a térségi kötődést és a hagyományok megőrzésének tudatát erősíti. 

Várjuk a közönség folkTREND!-díj javaslatait is

Nyílt kártyákkal játszunk, megmutattuk, mit keresünk, mit értékelünk, mit szeretnénk kiemelni és éltetni. Így felkérünk minden hasonszívű SVÉT-követőt, hogy árulja el nekünk saját radarjáról is a szóba jöhető, értékhordozó gasztronómiai szereplőket. A folkTREND!-díj javaslatokat a bago.zsofia.svet@gmail.com címre örömmel fogadjuk!