Hírek

Almás fináléval zárult a hazai gyümölcsöket népszerűsítő napok sorozata

2021. október 20.

5 hónapon ívelt át és 5 hazai gyümölcsérést ünnepelt meg méltó ételáldozattal a Fruitmarketing Kft. és a hazai éttermek közös kampánya. Ebben a SVÉT liga idén először működött közre teljes létszámban. Most, hogy télire ez a mozgalom is lombot hullat, 3 újabb tagunk mesélt, milyen is volt náluk az Almás Napok és a teljes gyümölcsös jó ügy.

A program lényege, hogy egy-egy gyümölcsszezon csúcsának hétvégéjén 3 napig az ország válogatott éttermei, köztük SVÉTtermeink egy-egy adott gyümölccsel alkotnak alkalmi menüt a vendégeiknek.

A balatonszemesi Kistücsök Étterem az össz-SVÉT csatlakozás előtti, régi társasjátékozója a gyümölcsös napoknak. Csapody Balázs tulajdonosnak egy kedves története is van, ami a programhoz kapcsolódik.

— Nagyon sikeres volt nálunk az összes gyümölcsös nap, így az Almás Napok is. Máskor is vannak eseti, különleges táblás ételeink, de ezek a gyümölcsös hétvégék rendkívüli módon mozgatták meg a közönséget. Az egyik legkedvesebb történetünk az volt, amikor a Fruitmarketing Kft. részéről a gyümölcsöket hozzánk is elszállító Tömösváry Máté a családjával beült hozzánk, hogy kipróbálja, mi készült a gyümölcseikből. Ez váratlan és jól eső meglepetésként hatott.

A hosszúhetényi Almalomb kulináris kitérő és találkozóhely ugyan már keresztségében is az almára hajaz, de háziasszonyuk, Csaplár Judit az egész kampánnyal kapcsolatban lelkes volt. Nekik még szezonon túli, fondorlatos terveik is vannak a magyar gyümölccsel.

— A gyümölcsös napok általánosságban sikeresek voltak. Sok vendégünk választotta ezeket az ajánlatokat. Köszönjük, hogy ilyen jó alapanyagokból dolgozhattunk, mindig csúcsminőséget kaptunk. 

Mi főként a gyümölcs és a hús ügyes kombinálására törekedtünk ezeken a napokon. Állandóan a legjobb párosításokon agyaltunk, amikor a gyümölcsöket vártuk. Bevalljuk, mi félre is tettünk mindegyikből. Be vagyunk tárazva télire, hogy elmondhassuk: a gyümölcsnapok nálunk télen is folytatódnak.

A soproni Erhardt Étterem, Panzió és Kézműves Pékség tulajdonosa és konyhafőnöke, Erhardt Zoltán kimondottan szeret az almával dolgozni, így az 12 hónapos alapanyag náluk.

— Mi egész évben folyamatosan dolgozunk az almával, de a szezonjában még több ételt készítünk vele. Szerintem az alma olyan gyümölcs, ami a konyhán is több figyelmet érdemelne. Nagyon jó vele főzni, rendkívüli savtartalma miatt is. Jól egészít ki más ízeket, és többlet ízt ad minden ételhez. Ezúttal két étel alapanyaga volt ez a gyümölcs. Készült belőle lazactatár, alma és citrusok, valamint almakompót fahéjhab és crumble. 

De az egyik tradicionális Erhardt ételünk, a libamáj almával és szarvasgombás burgonyapürével egész évben szerepel a kínálatunkban. Sőt, pékségünkben az almás pitét mindig friss almából készítjük, amit magunk pucolunk és reszelünk. Az egyik konyhalányunk egész nap almával dolgozik. Annak ellenére, hogy nálunk az alma ennyire kiemelt gyümölcs, a többi gyümölcsnapon is abszolút jók voltak a tapasztalataink.

 

A gyümölcsös éttermi napoknak csak idén van vége, úgyhogy még ne fussatok el véle. 2022-ben kezdődik az egész elölről! Rajongók vagy most kedvet kapók, figyeljetek, mikor érik a meggy!

Fotó: Almalomb, Erhardt Étterem és Panzió, Kistücsök Étterem