Hírek

Aratott Szabi A Pék a Kenyérlelke Fesztiválon — a SVÉT-tag dupla nyereménye

2021. augusztus 23.

Ki mint süt, úgy arat! A 7. alkalommal megrendezett Kenyérlelke Fesztiválon, az új kenyér ünnepének alkalmával az ország pékje, Szabi A Pék bravúrosan szerepelt. Egyszerre két díjat is elhozott. A kovászos fehér kenyér kategória első helyezettje és a kovászos teljes kiőrlésű kenyér kategória 3. helyezettje lett. A pékszakmának ez egy kiemelten fontos díj, mondhatni, szinte a szakma éves díja. 15 budapesti és vidéki pékség mérte össze péklapátját több kategóriában. Elkaptuk az ünneplő Szabadfi Szabit, egy „és Neked milyen volt” kérdéskörre?

„Nagyon örültem, hogy ezt újra elértem. Még a legelső Kenyérlelke Fesztiválon lehettem első helyezett a fehér kenyér kategóriában. Aztán a második évben már csak második voltam, croissant kategóriában. Azóta is mindig a második vagy a harmadik helyet sikerült elérnem. Mindig azt kérdeztem magamtól, hogy mi történt? 

Idén viszont újra velem voltak a csillagok, és sikerült nagyon jó kenyereket letennem az asztalra. Ezen a versenyen ismeretlen lisztből, ismeretlen kemencében kellett dolgoznunk, ami nagy kihívás volt, és mégis sikerült! Ezt csapatom diadalának fogom fel, ami új erőlöketet ad mindnyájunknak. Tudni kell, hogy itt nem csak egy darab jól fotózható, közösségi médiakenyeret készítettünk el, hanem hatalmas mennyiségben dolgoztunk, hogy a folyamatos kóstolást biztosítsuk. És itt jön a legnagyobb örömöm. 

Közben rengeteg „kovászcimbivel” találkozhattam élőben. Ők elmesélték a saját történetüket az országos kovásznevelés oktatásom kapcsán. Akik nyertek az önálló kenyérsütők versenyén, a színpadon is megköszönték a tanításomat. Az a legnagyobb eredmény, hogy része lehettem ennyi ember kovász-sztorijának, és hogy ők azóta csak minőségi kovászos kenyeret vásárolnak, vagy megsütik maguknak. Vagy 1000 szelfin szerepeltem velük…

Új hír még, hogy az általam is alapított Magyar Kézműves Kenyér Társaság szintén kiosztotta a maga díjait, de erről majd legközelebb mesélek.”