Hírek

Lengyel-magyar gasztrobarátság a mangalica jegyében

2021. szeptember 12.

Varsó kiugróan neves éttermében mutatkozott be a nívós lengyel gasztroszakmának a magyar mangalicahús, többek között a SVÉT képviseletében. A program a mangalica-népszerűsítési projekt eleme, amely egyesületünk lengyel-magyar logisztikai rendszerére épít. 

SVÉT ügyeink néha országhatárokat is átívelnek, de mindenhol a magyar termelők és a hazai gasztronómia hírét visszük tovább. Ennek friss példája és méltóságteljes manifesztációja a magyar mangalicahús szakmai élményprezentációja a lengyel minőségi gasztronómia számára.

Hogy hogyan jutottunk idáig? A SVÉT mögött álló logisztikai cég, az Eastore Kft. hazai alapanyagokat szállít Lengyelországba. Ezen alapszik a történet. Velük együttműködésben jelentünk meg a magyar mangalicával Varsóban. A színvonalas gasztroesten Bagó Zsófia elnöki asszisztensünk képviselte egyesületünket, de a kampány az Eastore Kft., a MANGA-MEAT Kft. és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének koprodukciója.

A bemutató vacsora az előkelő Dyletanciban zajlott. Az éttermet a Gault & Millau is jegyzi és a Michelin Guide-ban is szerepel. A lenyűgöző borlappal és borkészlettel rendelkező vendéglátóhely az ország leghosszabb borlistájával büszkélkedik.

A résztvevő lengyel éttermek képviselői a fine dining, a bistro és a bib gourmand (a Michelin Guide egyik ajánlott kategóriájának) ágazatából érkeztek, és a cél a mangalica népszerűsítése volt. Ezért az ételsor minden fogásában megtalálható volt a mangalica, de lengyeles köntösben. Vagyis a lengyel tradíciók (a füstölt, savanyított és a burgonyás ízek) kapcsolódtak össze a modern gasztronómiai felfogással. 

A program a Eastore Kft., a MANGA-MEAT Kft. és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete támogatásával valósult meg. Tóth Péter, az egyesület elnöke a mangalicáról tartott rövid előadásában kiemelte, hogy az említett partnerek mellett a SVÉT is sokat fektet a magyar mangalica népszerűsítésébe.