Éttermeink

Clarisse

Tura

Az étterem
 

A BOTANIQ Turai Kastély fine dining étterme teljesen új szintre emeli a kastély gasztronómiáját, egy nemzetközi téren is egyedülálló koncepció meghonosításával. A Clarisse – amely a kastélyt építtető Schossberger Zsigmond unokájáról, a festőművész Schossberger Klára „Clarisse”-ról kapta a nevét, akinek fényképhagyatéka és megemlékezései sokat segítettek a kastély rekonstrukciója során – a vendégeit egy olyan, a színházi esték hangulatát idéző gasztronómiai utazásra invitálja, amely során a kastélyt körülvevő erdő szintjein utazhatnak végig, egy minden érzékszervet megmozgató felejthetetlen élmény keretében. 

A helyszín által inspirált és helyi alapanyagokból készülő menüsort többek közt a fogásokkal harmonizáló bor- és koktélpárosítás, a Néma Júlia keramikusművész által a menühöz tervezett kerámia étkészlet, az egyes fogásokhoz Pál István „Szalonna” Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész által komponált, a turai népdalokból merítő egyedi zenei aláfestés, valamint a személyzet által viselt, Zoób Kati által tervezett uniformisok teszik igazán emlékezetessé. Az étterem egyedi, bensőséges hangulatát egy közel 40 festményből és grafikából álló galériafal határozza meg, amely a kastély és a park hangulatát adja vissza – ráadásul közülük egy festmény maga Schossberger Klára műve.
 


A konyha
 

A BOTANIQ Turai Kastély és szakmai vezetése által megálmodott, Clarisse ihlette menüsor a kastélyt körülvevő erdő szintjein kíséri végig a vendégeket egy színházi előadás élményéhez hasonlóan, amely során a talaj, a patak, a cserje, az erdő, valamint az ég szintjét jelenítik meg a fogások. A tányérokra így kerül többek között pisztráng, gomba, fürj, szarvasgerinc és körte is, varázslatos kompozíciók formájában. Az elkészített ételek a „farm to table”, azaz a „földtől az asztalig” alapelvet követik, miszerint a hozzávalók túlnyomó része helyi termelőktől származik, a jövőben pedig magában a kastély kertjében teremnek majd. Jelenleg is a környékről, Zsámbokról hozzák a zöldséget, a mézet, a tejterméket míg a gyöngytyúk és a csirke a Kurca-parti családi gazdaságból érkezik. A fogások visszanyúlnak a környék és a kor tradícióihoz is, a desszertet például egy 1906-ban megjelent magyar szakácskönyv receptje ihlette.

A menüsorban megálmodott ízeket két hozzájuk komponált, nagy gondossággal összeállított borsor egészíti ki, teszi teljessé: Langó Tamás sommelier az egyes fogásokhoz egy hazai („Hegyeink emléke” borsor), illetve egy nemzetközi borkülönlegességeket felvonultató válogatással („Utazásaink kalandja” borsor) is készült, a vendég döntésére bízva a választást.  A Clarisse-ban egyedülálló módon a két borsor mellett a vendégeknek lehetőségük van a menühöz megalkotott, egyedi kreációkat tartalmazó koktélválogatást is választani. A koktélok is az ételsort emelik előtérbe: minden koktél kapcsolódik az adott fogáshoz, például valamilyen közös alapanyag formájában. A Szabó Gergely bartender által megálmodott alkotások másik különlegessége, hogy emléket állítanak Schossberger Clarisse-nak, ugyanis a festményeinek nevét viselik a koktélok.


A csapat
 

A Clarisse nagy gondossággal összeállított menüjéről egy professzionális a törzsvendégek által megkedvelt, már jól megszokott csapat gondoskodik.

A Botaniq gasztronómiai részlegét egy jól bevált közös munka és kooperáció eredményeként Jantner Tibor head chef, a konyha egészének professzionális működéséért felelős séf vezeti, míg Szűcs György chef a fine-dining koncepció és a Clarisse étterem irányítójaként folyamatosan dolgozik új és izgalmas addíciókon a jelenlegi koncepció színesítése érdekében, miközben az évszakokhoz és a friss, lokális alapanyagokhoz igazítva frissíti fel a menüsort. Mártha Róbert cukrászvezető korábbi alkotásait már a Michelin is díjazta az Onyxban töltött évei alatt, új kreációi pedig a Clarisse menü elengedhetetlen elemei. A csapat legfőbb célja, hogy széleskörű szakmai tapasztalataikra építve, tudásukat és kreativitásukat felhasználva új lendületet adjanak az Clarisse étteremnek.

A BOTANIQ Turai Kastély fine dining éttermeként a Clarisse bizonyos előre meghatározott napokon várja a vendégeit előzetes foglalás alapján, egy hétköznapi, illetve egy hétvégi fix menüsorral, hozzá választható bor- vagy koktélválogatással.