Hírek

Jubilál a SVÉT — 12.0 Tata

2022. augusztus 19.

Minden eddiginél nagyobb szabással tér vissza szeptember 10-11-én nagy SVÉT rendezvényünk. A helyszín Tata, az Öreg-tó melletti Esterházy-park. A házigazda szerepét a SVÉT tag Platán Bisztró és a Platán Gourmet Restaurant vállalta fel.

A SVÉT idén 10 éves jubileumát ünnepli, ami már hosszú időnek számít egy egyesület életében. A SVÉT 12.0 Tata az első olyan nagyrendezvénye az egyesületnek, amely kétnapos

— Gyorsan eltelt ez a két év — kezdte ironikusan Ruprecht László, a SVÉT elnöke —, de legalább éppen a 10. születésnapunk évében tudjuk megtartani ezt a rendezvényt. Ez a jubileumi alkalom eleve más lesz, az eddigi egynaposak helyett két napon át tart, és nagyon színes felhozatal várható. Ennyi éttermünk még sosem jelent meg egy helyen, ráadásul borászokkal, termelőkkel kiegészítve. A honvédség is kitelepül, Magyarország egyik legjobb katonai séfje kápráztatja majd el a közönséget. Lesz vendégünk Ausztriából, és — a CED által — a Felvidéki Rohonczy-programból is. Fontos eleme a rendezvénynek, hogy két év után újra átadhatjuk az Év termelője-díjat, a Magyar Konyha Magazinnal együtt.

 

„Ilyen nagyszabású rendezvény még nem volt a SVÉT életében”


Rupi szerint ebben a csodálatos kultúrkörnyezetben minden meg fog jelenni, amivel a SVÉT az elmúlt években foglalkozott: a termelők, az oktatás és a partnerprojektek.

 

Így készüljenek a vendégek a SVÉT 12.0 Tata két napjára!


Mindkét napon a SVÉT-re jellemző kötetlen, családias rendezvény várható, a korábban megszokott hangulattal és környezeti adottsággal, illetve mindkét napon mindenki jól tudja lakatni a testét és a lelkét is.

— A szombat inkább „bor- és sajthangsúlyos” lesz, kevesebb SVÉT étteremmel, de borászatokkal és termelőkkel színesítve, tematikus boros előadásokkal, borkóstolókkal. Vasárnap pedig több éttermünk fog kiállítani. Akik kóstolgatni szeretnének jobban, azok vasárnapra készítsék a gyomrukat, de senki nem fog csalódni egyik napban sem.

 

„Nem is lehetne megfelelőbb helyszín a 10 éves SVÉT ünneplésére, mint a tatai Esterházy-kastély”


Rupi szerint az ünnepi évforduló figyelembevétele mellett külön öröm az ehhez méltó, egyik legszebb környezet, a gyönyörűen felújított kastélykert.

— A tatai Platán oszlopos tagja a SVÉT-nek, az ő munkájuknak is köszönhető, hogy kimagaslóan működik a gasztronómiánk. Boldogan fogadtam a felajánlást, hogy az Esterházy—kastélyban tartanának a következő SVÉT nagyrendezvényt. Programunk mellé állt a NÖF (Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.), maga a kastély és Tata városa is. Ez közös gyümölcs, ez az egyik legjobban megválasztott helyszín. Egy középkori forgataghoz hasonló vigadalmat képzelek el itt, ahol annak idején a főúri rétegnek nagy szerepe volt a kulturális és a gasztronómiai fejlődésben. 

A kastélykerten túl, a házigazdák bent is készülnek programokkal: a kastély látogatható lesz, és odabenn tematikus borkóstolókat tartanak majd. Mindezek mellett ott van még a nagyon szép tatai Öreg-tó is. Vagyis minden adott ahhoz, hogy ünnepélyesebb legyen a jubileumi, 10. évforduló. 

A Platán ezzel a rendezvénnyel meg akarja szólítani a tatai közönséget, ugyanakkor a távolabbról érkezőknek is szeretné bemutatni ezt a csodálatos környezetet, ami körülveszi őket. A Platán tulajdonosai tataiak, és nekik szívügyük, hogy a városukban legyenek ilyen jellegű kulturális programok. Ennek nyomában akár éveken átívelő rendezvénysorozat indulhat el.

 

Ruprecht László séf üzenete a SVÉT 12.0 közönségének

 

Egyszerű, de mégis lényeges üzenetet hagyott hátra Rupi a SVÉT 12.0 sokadalmának.

— Csak érezzék jól magukat, hagyják hátra a napi gondokat, és éljék meg ezt a két napot kötetlenül és szabadon, átadva magukat az élvezetnek és a szórakozásnak, mi pedig 100%-osan biztosítjuk ehhez a feltételeket.

 

A Platán Bisztró és a Platán Gourmet Restaurant, mint házigazda, dupla szerepben


A két tatai étteremmel bíró Platán jópár nagy SVÉT rendezvényen túl van, de először lesznek házigazdák. Vezetőjük, Varga Vivien szerint mostanra kristályosodott ki igazából, hogy mekkora felelősség egy ilyen program megszervezése.

— Amikor jelentkeztem, hogy Tata adhatna helyszínt az újrainduló SVÉT nagy rendezvénynek, talán még fel sem fogtam, hogy mekkora felelősséget jelent ez. Ahogyan közelít a napja, egyre inkább látom, hogy mekkora munkával, energiával és felelősséggel jár ez. Eddig nem tudtam, hogy a rendezvényhelyszín tökéletesítése micsoda előkészítést igényel, hogy minden a helyén legyen — pl. faházak, áramellátás —, de látom, hogy a végére minden össze fog állni.

Nagy örömünkre Tata város és az Esterházy-kastély is nagyon segítőkészen, együttműködően, lelkesen állt mellénk. Jó velük a közös munka. Ők is örülnek, hogy minőségi fesztivált hozunk a városba. Ilyen gasztronómia-fókuszú fesztivál az elmúlt években nem volt itt. 

Mi duplán, mindkét éttermünkkel kint leszünk a faházak között, de közben a Platán Bisztró is várja majd a vendégeket.

 

A Platán házigazdai küldetése a SVÉT 12.0-nahogyan Pesti István, a Platán séfje látja


A cél, hogy megmutassa magát Tata, az Esterházy-kastély, és ahogyan összefonódtak a Platánnal. Vagyis, hogy hárman együtt mire képesek. 

— Egyszerre prezentáljuk majd mindkét éttermünket. Sokak fejében még összemosódik a Platán Bisztró és a Gourmet Étterem. Nem tudják, hogy hol kezdődik az egyik, és hol ér véget a másik. Mindkettőtől két-két étel lesz egyszerre kóstolható, így nyilvánvaló lesz a különbség.

A Bisztró a mexikói crosstraining programunk nálunk lévő követeivel egy közösen kitalált cevichét készít, ami eredetileg citrom vagy lime-lében marinált hal vagy tenger gyümölcsei, és aminek pont nincs köze Tatához vagy az Esterházyakhoz. Cserébe megmutathatjuk, hogy mit tanultunk a mexikói kollégáinktól. Ez az étel nem jellemző Magyarországon, de mégis autentikus. Emellett a Bisztró egy magyar klasszikust kínál majd: sóletet borjúlábbal, ami egy modern sóletváltozat lesz. 

A Gourmet Restaurant pedig egy Esterházy-rostélyossal készül, amivel biztosan mások is érkeznek, de nálunk ez is más lesz, mint a megszokott. Savanykásabb, mustármagosabb. Egy túrós, kapros, barackos desszerttel zárjuk a sort, aminek a pontos formáját még ezután fogjuk megálmodni. Összesítésben tehát a két Platánnál 1 előétel, 2 főétel és 1 desszert lesz kóstolható.