Hírek

SVÉT 12.0 Tata — akcióban az IKON Debrecen, a Villa Kabala és a One Eleven

2022. szeptember 09.

Az „ikonikus” debreczeni párostól a Balaton-part váratlan, ízteljes produktumain át a kávékülönlegességekig sok mindennek jut tér a rajtoló SVÉT 12.0 Tatán. Most az Ikon Restaurant Debrecen, a szigligeti Villa Kabala és a soproni One Eleven mutatja meg, mivel dobják fel a fesztivál kavalkádját.

 

Az IKON Restaurant Debrecen „IKONIKUS” páros kolbászával, vad előétellel és bárányszelíd főétellel rukkol elő

A debreceni IKON séfje, Thür Ádám a részletekig listázta a tatai nagy SVÉT-re előkészített három ételüket.

— Az egyik fogásunk a jól megszokott debreczeni páros kolbászunk lesz. Ez tematikájában csak annyira illik a régi időkhöz, hogy annak idején, amikor Debrecen piacváros lett, a „páros" gyorsan ismertté vált. A kereskedők pedig széthordták a hírét Európában. Számunkra elengedhetetlen, nélküle nem indulunk el sehova. Szokásunk szerint létai tormával és házi kenyérrel kínáljuk.

Előételnek különleges vadhurka lesz, benne szívvel és belsőséggel. Krokett formájában készítjük el, pankómorzsában, szarvasgombás majonézzel. A tetejére pedig fermentált lencsesaláta kerül. A régi idők főúri konyháján — a szarvasgombához hasonlóan — gyakran szolgáltak fel vadhurkát is. Akkoriban többet dolgoztak vadból, még nem volt annyira intenzív az állattartás. Ugyanakkor a lencse is előszeretettel használt alapanyag volt.

A főfogásunk bárány lesz, amihez lucskos káposztát készítünk. Ezt a toros savanyú káposztához hasonlóan kell elképzelni, csak nem disznóságokkal, hanem bárányságokkal: báránypacallal, bárányhússal és bárányszívvel, a tetején pedig báránybrízzel és sült báránynyelvvel. Az utóbbit öt napig pácoljuk, a végén ropogósra sütjük. Végül egy picike házi tejfölt teszünk még rá.

Ádámék számára a SVÉT nagyrendezvény az év egyik legnevesebb eseménye, amit mindig nagyon várnak és nagyon készülnek rá.

— Jó ilyenkor találkozni a népes műértő és műkedvelő közönséggel. Sok a visszatérő ezeken a rendezvényeken, és nem mellesleg ott lesz a többi SVÉT tag, akikkel évente csak egyszer-kétszer tudunk találkozni a nagy távolságok miatt, de ilyenkor annál jobban esik. Mindig a legjobb tudásunk szerint készülünk a rendezvényre, és alkalmazkodunk annak tematikájához, de közben olyat mutatva, ami tükrözi az éttermünk irányvonalát, gondolkodásmódját és értékrendjét.

Nagyon jó lesz az új közönségtalálkozó két év kimaradás után, hiányzott. Más rendezvényeken jelen voltunk, de ezzel csak részletekben tudtuk pótolni. A nagy SVÉT az éves csúcspont, erre szeretünk legjobban kitelepülni. Örülünk, hogy ismét részt vehetünk rajta, és egy fogás erejéig ott lehetünk az azt megelőző nagyszabású jótékonysági vacsorán is. Arra külön készül az IKON.

 

Vadat, halat, s mi jó falat, szívnek-léleknek várakozása — ezt viszi magával Tatára a Villa Kabala

Idén csatlakozott egyesületünkhöz az idilli Szigligetről a Villa Kabala. Ők az Esterházyak és szellemiségük témáját híres vadászmezőiken keresztül ragadták meg. Fölföldi Péter tulajdonos erre alapozta SVÉT 12.0 ételüket.

— Vadpástétomot választottunk a főúri tematikához, a mellé költött köretnél viszont már a hozzánk jobban kapcsolódó termékekre helyeztük a hangsúlyt: a fügére és a verjus-re. Rengeteg fügefánk van, a verjus-nek, az éretlen szőlő levének ötlete pedig annak kapcsán jött, hogy borászatként is működünk. Ez adja majd az összeállítás savasságát.

Másik fogásunk, a töltött tokhal, a balatoni környékünkre referál. Egy keszthelyi „tokhalassal” működünk együtt. A régi időkben is rendszeresen készültek töltött ételek, így a tokhalat mi is megtöltjük, és nemcsak sima filéként sütjük meg. Hozzá a saját kertünk terményeiből készítünk modernizált tökfőzeléket.

A Villa Kabala csapata izgalommal várja az első nagy SVÉT rendezvényt, holott pici ízelítőt már kaptak tavasszal.

— A Pauli Zoliék által szervezett palkonyai Hú!SVÉT-on rendkívüli jól éreztük magunkat, így különösen vártuk a nagy SVÉT-et. Rengeteg vendégünk mesélt jót róla, nagy erőkkel készülünk rá. Hatalmas megtisztelés, hogy Magyarország szakmai krémjéhez tartozhatunk, így várakozásokkal megyünk. Annak pedig külön örülünk, hogy ennek idén Tata ad otthont. Köszönjük a Platánnak a közreműködést és a sok segítséget.

 

A jó kávé főszerepében fellépő One Eleven számára a nagy SVÉT a Michelin-csillag

Molnár Attila négyszeres magyar baristabajnok, a soproni One Eleven kávépörkölő és baristaiskola alapítója a többiek ételeit az ahhoz méltó különleges kávékkal egészíti ki.

— Kétféle kávét váltogatunk az őrlőben. Az egyik a São Joaquim brazíliai natúr, spontán fermentált kávé lesz, ízében étcsokis, fehér szőlős és barna cukros jegyekkel. Másodikként pedig mexikói kávészemeket töltünk az eszpresszó őrlőbe, a Finca La Estanzuelát. Ez mosott fermentációs feldolgozással készül. Ízei grapefruitot, savanyú cukrot, karamellát idéznek meg. Ebből a két kávéból készítjük a főitalokat, kérjenek a vendégek cortadót, eszpresszót, cappuccinót vagy akár flat white-ot. Nagyjából kétóránként cseréljük a kettőt, így aki a megérkezéskor issza az elsőt, a délutáni kávészünetben már élvezheti a másik fajtát.

További csavar, hogy a cold brew kávénál és a cold brew alapú italoknál hondurasi alapanyaghoz nyúlunk. A neve: cerro azul. Szintén mosottan fermentált. Ízében szőlőmag, szőlő és grapefruit játszik. Az Espresso Tonicot lehet cold brew tonic formájában is kérni. 

A kávé nélküli különlegességeink pedig az Ice Chai és a Matcha lesznek, de mindkettő rendelhető „dirty” formában is, benne egy eszpresszóval. Az Ice Chaihoz külön fűszerkeveréket viszünk, és azzal készítjük. Kérhető lesz hidegen és melegen is. A matcha lattét azoknak ajánljuk, akik szeretik a natúrabb, vegánabb ízeket, és bár tejjel készül, mi készülünk növényi tejjel is.

A One Eleven számára nagy megtiszteltetés, hogy — most először —  tagként lehet jelen egy ilyen csapatban.

—  Nosztalgikus emlék már, amikor az egri nagy SVÉT-en csak tagság nélküli meghívottak voltunk. Az is fantasztikus élmény volt számunkra, de így, hogy tagként teljes mellszélességgel képviselhetjük a SVÉT szemléletet, az már libabőr feeling. Hatalmas szakmai elismerés, hogy ott állhatunk ilyen szakemberek mellett Tatán. A mi hivatásunkban nincs Michelin-csillag, ez a mi Michelin-csillagunk.

 

Ha regisztrálnátok a szeptember 10-11-i hétvégi fesztiválra, itt van hozzá a teleport ↓↓↓

https://svet.festin.hu/

 

Ha pedig részt vennétek a jótékonysági vacsorán (is), mutatjuk hozzá a részleteket, és az előjegyzési lehetőséget ↓↓↓

https://svet.hu/hu/hirek/jotekonysagi-vacsora-a-svet-120-tata-esemenyen

 

Fotó:
IKON Debrecen
Villa Kabala
One Eleven Roastery