Hírek

SVÉT 12.0 Tata — érkezik a Palkonyha, az Erhardt Étterem és a Gusto13

2022. augusztus 22.

Anyarendezvény csak egy van, fordulatos reagálás a főúri tematikára, és ősi tésztaétel a SVÉT 12.0 Tatán — így készül a palkonyai Palkonyha, a soproni Erhardt Étterem és a veszprémi Gusto13 az éves nagyrendezvényünkre. 

„Anyarendezvény csak egy van…” — a Palkonyha, Panzió, Speiz sváb klasszikussal és BBQ szilvalekvárral érkezik

A Palkonyha, Panzió, Speiz délkeletről, Baranya mágikus gasztrofalujából érkezik. A különleges és izgalmas kínálatukban olyan speizízelítők találhatóak, mint a kovászos házi kenyér, a sokaknak misztikus mákos sufnudli és a felcsigázóan hangzó BBQ szilvalekvár. Pauli Zoli tulajdonos avat be a részletekbe.

— A sufnudli egy sváb klasszikus, amit örömünkre sikerült visszahelyezni a gasztronómiába. Ez lehetne köret is, de mi a SVÉT 12.0 Tatán desszertként készítjük a frissen főtt nudlit narancshéjas, limehéjas, mákos lepirított pankómorzsába forgatva. Ehhez különleges sült „BBQ” csokoládés, vörösboros, balzsamecetes szilvalekvárt kínálunk, amit smokerben készítünk. Még bizonytalan, de a házi fagyi gondolatával is kacérkodunk.

Az éves SVÉT mindig nagy esemény, ahol a SVÉT tagok végre tudnak egymással találkozni. És bár ilyenkor mindenki a standján van, de szerviz előtt és után van egy pár óra egymásra. 

— Ilyenkor mindig viccelődünk, hogy egyszer tarthatnánk egy olyan SVÉT-et, ahol nincsenek vendégek, de persze ez csak vicc marad. Az egyesület magja nemcsak szakmai, hanem baráti társaság is, és jó együtt lenni. Így mi mindig megoldjuk, hogy tudjunk menni, ezúttal a második napon, vasárnap leszünk Tatán. Örülök, hogy újra lesz éves nagy SVÉT. Gyakori, rutinos rendezvényszervezőként is elvette a kedvemet a COVID időszak a rendezvényektől, de a SVÉT-nek mindenek felett örülök. Sok másik éves rendezvény nőtt már ki belőle az országban, amelyek mind jók, de anyarendezvény csak egy van, nincs másik.

 

A soproni Erhardt Étterem kínálata a SVÉT 12.0 Tatán fordulatosan reagál a főúri tematikára

Erhardt Zoltánt, a soproni Erhardt Étterem tulajdonosát elgondolkodtatta, hogy miképp rímelhetnének ételeik az idei nagy SVÉT főúri fővonalára, de végül a dicső múltjukban találták meg a jó megoldás egy részét.

— Azzal az ételünkkel térünk vissza, amivel 2019-ben sikerült közönségdíjat aratnunk Rácalmáson: a kovászos lángossal, ami egyrészt feta sajttal és sült hagymákkal, másrészt szarvasgombával készül. 2018 óta működik a pékségünk, azóta nevelgetjük a kovászunkat. A lángosra elsőre nehezen találtunk olyan feltétet, amit el lehet helyezni a főuras csúcsgasztronómiában, végül a szarvasgomba lett a befutó. Ez étlapunk előételében is nagy kedvenc, amikor szezonja van. A rendezvény idején még pont a szezonja végén leszünk, így hozzá tudunk jutni a kiváló magyar szarvasgombához. Kis csapatunkban ott lesz a séfünk, az étteremvezetőnk és rendületlen szakácsunk, Puma. Ők tudják a legjobban elkészíteni a kovászos lángost.

Az éves nagy SVÉT rendezvényt nagyon szeretjük, mert itt jönnek össze a vidék legjobb éttermei. Ez szakmailag is sokat jelent nekünk, főként, hogy a COVID óta mi is kevesebbet találkoztunk. Persze sokat telefonálunk és közben eszmét cserélünk, de ez mégsem ugyanaz. Várjuk, hogy újra személyesen találkozhassunk a régi kollégáinkkal és az új tagokkal. A vendégekkel ugyanígy. A járványidők óta kevesebb vendég jutott el hozzánk, rosszabbul működik a turizmus, de reméljük, hogy olyan régi vendégeinket is viszontláthatjuk majd, akik azóta nem jártak nálunk.

A tatai kastélykörnyezet rendkívüli helyszín. Mindig az, de ez most különösen. Bár több Stílusos Vidéki Étterem is jelen lesz, de a családias jelleg így is biztosítható. Velünk vasárnap találkozhatnak majd az érdeklődők. 

 

A Gusto13 egy ősi tésztaételt idéz meg kínálata részeként a SVÉT 12.0 Tatán

A veszprémi Gusto13 Bistro & Delicate felütésképpen a egy vitathatatlanul alulemlegetett étellel készül. Szakál Bálint, étteremvezető mutatja be a csücsürt.

— A csücsür egy ősi tésztaétel, egy tésztabatyu, amit alakorbúzából készítünk. Benne báránynyakból lesz a szaftos töltelék. Egy peterzselyemgyökérből készült hab kerül még a tányérra, egy kis szarvasgombával és szarvasgomba-olajjal. Mindez séfünk, Tarlós Kornél régi nagy kedvence, amivel szívesen dolgozik, és rendezvényekre is vittük már.

A Gusto13 másik fogása szarvasgerinc lesz sült céklával, céklakrémmel, savanyított céklával és friss reszelt tormával. 

— Az alapot adó dámszarvas-gerincet az Öreglaki Vadfeldolgozó Kft.-től hozzuk. Ehhez céklavariációkat kínálunk köretként. A szuvidált szarvasgerincünknek szintén piros lesz a közepe, és körülötte pompázik majd a cékla sok-sok formában. Mi nemesebb vad-alapanyagot választottunk a főúri tematikához. A csücsür pedig az első olyan magyar tésztaétel, amiről egyáltalán feljegyzés van. 

A SVÉT rendezvény nekünk az év egyik legkiemelkedőbb eseménye. Egyre kevesebb helyre jutunk el, mert egyre több a dolog a bisztróban is, de az éves nagy SVÉT kiemelt helyen szerepel a naptárunkban. Jó a flow mind a kiállítók, mind a vendégek részéről. A társéttermekkel baráti kört alkotunk, de a vendégkör is olyan, hogy itt miattuk is jó jelen lenni. Az ráadás, hogy mindez nagyon szép környezetben lesz. Amit a tatai házigazda, a Platán képvisel a gasztronómiában, az garantálja, hogy ez a felvonás nagyon jó lesz. 

Remek érzés, hogy újra lehet ilyen rendezvényeket tartani. Mindenkinek hányattatott volt az elmúlt időszak, és felüdülés újra ilyesmin részt venni, együtt lenni és vendégek között lenni. Sokunk gondolkodásán változtatott az elmúlt két év, vendég és vendéglátó oldalról is, így minden fronton jobban értékeljük ezeket az alkalmakat.

 

Ha regisztrálnátok a szeptember 10-11-i hétvégi fesztiválra, itt van hozzá a teleport ↓↓↓

https://svet.festin.hu/

 

Ha pedig részt vennétek a jótékonysági vacsorán (is), mutatjuk hozzá a részleteket, és az előjegyzési lehetőséget ↓↓↓

https://svet.hu/hu/hirek/jotekonysagi-vacsora-a-svet-120-tata-esemenyen

 

Fotó: 

Erhardt Étterem
Palkonyha, Panzió, Speiz
Gusto13 Bistro & Delicate