Hírek

SVÉT 12.0 Tata — főúri gasztrotematika-, jótékonysági vacsora- és kastélybemutató

2022. augusztus 20.

A tatai Esterházy-kastély nyújtotta felemelő, nemesen múltidéző környezete önkéntelenül is adta a 10 éves SVÉT 12.0 Tata gasztronómiai tematikáját. Ez pedig nem más, mint a magyar főúri konyha jelenkorba és modern gasztronómiába történő átültetése. Bemutatkozik a mai kastély és története.

A főúri rétegnek a maga virágkorában jelentős szerepe volt a kulturális és gasztronómiai fejlődésben — erről Ruprecht László séf beszélt a SVÉT 12.0 Tata koncepciójának ismertetése kapcsán. Ennek az örökségnek tiszteleg most étkeivel az éves nagy SVÉT rendezvény, ami gyönyörűen harmonizál a programnak teret adó kastélykörnyezettel.

A késő barokk Esterházy-kastély a tatai Öreg-tó partján, régi szépségét visszanyerve nyitotta meg kapuit tavaly. Az 1760-as években épült kastély egy nagyszabású kompozíció részeként készült az Öreg-tó partján álló tatai vár szomszédságában, az idén 300. éve született Fellner Jakab tervei szerint. A kastély a II. világháború végéig az Esterházy család tulajdonában volt, múltjukról a jelenleg korhűen berendezett enteriőrökben, izgalmas műtárgyak mesélnek. Az épületegyüttes egykor több jelentős diplomáciai eseménynek adott otthont, ez a szellemiség ma is kiemelt rangot kölcsönöz a műemlék együttes területén tartott rendezvényeknek. A kastélyt folyamatosan lakták, sőt uralkodói vendégeket is fogadtak itt. Falai között nem egyszer országos események zajlottak, mint például a 125 évvel ezelőtt Tatán zajló hadgyakorlat, amikor is a kastély vendége volt I. Ferenc József császár és király, valamint II. Vilmos német császár.

A gazdag történelmű Esterházy-kastély önmagában is színtere lesz a nagy eseményének, hiszen a SVÉT 12.0 Tata belépőjegye kastélybelépőt is magában foglal. Ezen a linken tudtok regisztrálni a pazar „kettő az egyben” kulturális és kulináris rendezvényre ↓↓↓ 

https://svet.festin.hu/

 

A rendezvénynek van egy másik regisztrációhoz kötött exkluzív külön programja: 7 SVÉT séfünk jótékonysági vacsoraestet tart szeptember 9-én, pénteken, 19:00 órától. Ha párhuzamosan ez a jeles alkalom is érdekes lehet számotokra, akkor itt tudtok rá előjegyezni ↓↓↓

https://svet.hu/hu/hirek/jotekonysagi-vacsora-a-svet-120-tata-esemenyen

 

Ezen a szeptemberi hosszú hétvégén lakomázzatok úgy, mint egy főúr!

 

Fotó: tataikastely.hu