Hírek

SVÉT 12.0 Tata - porondon a Malom Udvar, a Rosinante Fogadó és a Harrer Chocolat

2022. augusztus 24.

Idei új, egzotikus beszállónk, a Fülöp-szigeteki séfjéről is híres nógrádi Malom Udvar rendkívüli íz- és színfoltja lesz az idei nagy SVÉT-nek. A Rosinante Fogadó sós ételekből csinál nagy show-t, míg a Harrer Chocolat a változatos édes ízek követe lesz ínyenc desszertjeivel.

A béri Malom Udvar a főúrias rostélyos mellett Fülöp-szigeteki egzotikumokkal is gyönyörködtet 

Először jön az éves nagy SVÉT-re vadonatúj tagunk, a béri Malom Udvar Étterem és Vendégházak. Fülöp-szigeteki séf-tulajdonosától, Bánfi Annától megtudtuk, hogy ők az új food truckjukkal érkeznek a rendezvényre nógrádi kis falujukból. Ez magában is nagy szám, de még többet jelent mindaz, amit a furgon ablakából kínálnak.

— A menünk nem meglepően rostélyossal kezdődik, amit lilabatáta-krémmel, buciban kínálunk. Mellette a Fülöp-szigeteken is népszerű „malac lechonnal” készülünk roston sütve, citromnáddal és szezonális zöldségekkel. Desszertnek egy Magyarországon egzotikusnak számító ube szeletet kínálunk maracujaszósszal és mandulagrillázzsal.

A Malom Udvarnak a SVÉT 12.0 Tata mindenekelőtt megtiszteltetést, ugyanakkor megmérettetést is jelent — hangsúlyozta Anna.

— A Tatára látogató közönség magas elvárásokkal érkezik, hiszen megszokták, hogy a SVÉT éttermek a vidéki vendéglátás zászlóshajói, ami a kifogástalan minőséget jelenti. Valamikor a hajósok a csillagok állása után tájékozódtak, számunkra a SVÉT éttermek jelentik most a csillagokat. A hozzájuk navigálás segít abban, hogy a jövőben is jó irányba haladjunk.

A fesztivál történelmi helyszíne már önmagában is izgalommal tölt el, hiszen korábban nem jártam ott. A házigazda Platán, Pesti István vezényletével a magyar csúcsgasztronómia képviselője, ami nagy ösztönzés számomra is. Nekem a fejlődés útján kell járnom, és ahhoz a legjobbaktól kell tanulnom. Csiszolnom kell a tudásomat és új tapasztalatokat szereznem. Ezért is örülök annak, hogy a szeptember 9-i jótékonysági vacsoraest menüsorának elkészítésében olyan séfek társaságában vehetek részt, mint Ruprech László, Pesti István, Ádám Csaba, Thür Ádám, Kovács Ádám és Szűcs György.

 

A Rosinante Fogadó sós ételekkel örvendeztet. Háromból kettőt el is árultak

A Szentendrei-szigetről Tatára érkező Rosinante Stílusos Vidéki Fogadó és Étterem ételválogatását Szikora Eszter ügyvezető csak részben fedte fel, részben misztikumként őrzi.

— Előételnek egy mangalicarilette-et viszünk magunkkal házi kovászolt kenyérrel és fermentált zöldségekkel. A főételünk egy szarvasvadas lesz, szuvidált szarvasnyakból, köretként egy szalvétagombóc utánérzéssel. Ezt a rendezvény tematikája miatt választottuk, mert a vadhús abszolút hozzátartozott a nemesi-főúri élethez, mint a lakomák elengedhetetlen része. Még egy meglepetésételt is tartogatunk, amit egyelőre nem szeretnénk leleplezni, csak annyit árulok el, hogy nem desszert lesz. Mi csak sós ételeket kínálunk a SVÉT 12.0-n. A desszert terepét átengedjük a fantasztikus cukrászműhellyel rendelkező társainknak.

Az éves nagy SVÉT mindig egy presztízsrendezvény a Rosinante számára, így mindig nagyon készülnek rá.

— Hetekkel korábban kitálaljuk az ételeket, hogy lássuk, hogyan mutatnak majd, és természetesen meg is kóstoljuk. Itt fenntartható, de igényes tálalási módszert várnak tőlünk. Mi erre hetekig készülünk, csapaton belül brainstormingolunk. Kicsit olyan ez, mint egy expo, hiába baráti és pozitív, a szakmai presztízs értéke is nagy.

Nagyon örülünk, hogy újra mehetünk az éves nagy SVÉT-re, pedig nekünk nem szakadt meg a kapcsolatunk a vendégeinkkel a COVID alatt sem. Amikor az előírások lehetővé tették, akkor mi szabadtéri rendezvényeket tartottunk, ahova SVÉT-es kollégákat is meghívtunk. Így nem tört meg a kapcsolat a barátainkkal, kollégáinkkal. De például a tavaszi noszvaji Glamping 7.2 nagyon jól esett már. Azzal pedig, hogy most újra jön a nagy SVÉT, nagyon szép íve van a történetnek. Azt is ujjongással fogadtuk, hogy a Platánban lesz, ami egy szakmai zászlóshajó. Egy bejáráson volt már lehetőségünk megtekinteni a kastély és az Öreg-tó környezetét. Ez egy olyan szép terület, ahova szívesen mennék magam is kirándulni. Nagyon jó kombináció, hogy ilyen helyen lesz egy magas színvonalú gasztronómiai rendezvény.

 

A soproni Harrer Chocolat az édes ízek pazar képviseletében érkezik a nagy SVÉT-re 

A Harrer Chocolat meghívott vendég szerepében már bemutatkozott a 2019-es, rácalmási nagy SVÉT-en. Harrer-Abosi Beatrix a csokoládéműhely és cukrászda, illetve a Harrer család képviseletében megtiszteltetésnek érzi, hogy ez alkalommal már tagként lehetnek jelen.

— Amióta felkértek bennünket, hogy legyünk mi is SVÉT-tagok, pont nem lehetett nagy SVÉT rendezvényt tartani. Izgalom van bennem, hogy idén megfeleljünk ennek a fantasztikus társaságnak és a vendégkörének. A Harrer Chocolat több nagy gasztrorendezvényen volt már kiállító, de a nagy SVÉT-en még csak privát vendégként fordultam meg, vagy külsős meghívottként, csokikóstolókkal. 

Már vendégként is nagyon szerettem az esemény stílusát és a SVÉT-es hozzáállást. Így, hogy most először SVÉT-tagként jövünk, mindent meg fogunk tenni, hogy — méltón a megtiszteltetéshez —  megfeleljük, és részecskéi maradhassunk ennek a klassz csapatnak.

A Harrer Chocolat három kóstoló méretű pici desszerttel készül, a három együtt tesz majd ki egy adagot.

— Az Esterházy-torta természetesen elkerülhetetlen az Esterházy-kastélyban, de a miénk picit más lesz, mint a megszokott. Az osztrák családi háttérből adódóan mi mogyoróval készítjük, és nem dióval. A második tételünkkel a csokoládéműhely mivoltunkat szeretnénk bemutatni. Még nem tudjuk, hogy melyik Bean 2 Bar csokoládénk lesz az alapja, de mindenképpen csokis desszertet képzeljenek el a vendégek! A harmadik desszert — a mogyorós és a csokis után — mindenképpen gyümölcsös lesz. Most úgy gondolom, hogy talán túrós málnás, de ez még alakulhat addig. A desszertvonalon túl pedig lesznek velünk csokoládék, bonbonok és drazsék is.

 

Ha regisztrálnátok a szeptember 10-11-i hétvégi fesztiválra, itt van hozzá a teleport ↓↓↓

https://svet.festin.hu/

 

Ha pedig részt vennétek a jótékonysági vacsorán (is), mutatjuk hozzá a részleteket, és az előjegyzési lehetőséget ↓↓↓

https://svet.hu/hu/hirek/jotekonysagi-vacsora-a-svet-120-tata-esemenyen

 

Fotó:

Malom Udvar, Bér
Rosinante Fogadó
Harrer Chocolat