Receptek

Mangalicakaraj édesburgonyával, gombával

Úgy döntöttünk, megnyitjuk Nektek a SVÉT recepttárát, és a „Főzd a hazait!” kisfilm-sorozatunk praktikáit a másképpen vizuális típusoknak is szemre adjuk, kézre játsszuk!

Az időrendet tartva, az első rész finomságát betűzzük le egyesületi elnökünk, Ruprecht László séf közvetítésével ↓↓↓

→ Hozzávalók 4 főre ←

Mangalicakaraj—steak
♨︎ 4 db mangalicakaraj-steak
♨︎ kukoricaolaj
♨︎ 6%-os sóoldat (1 liter vízhez 60 g só)

Pirított édesburgonya
♨︎ 600 g édesburgonya
♨︎ 300 ml zöldségalaplé vagy víz
♨︎ 150 g vaj
♨︎ só
♨︎ 25 g cukor vagy 30 g méz
♨︎ 4 szál friss lestyán
♨︎ 8 g római kömény

Rozmaringos gomba
♨︎ 250 g shitake gomba
♨︎ 80 g kisütött vaj
♨︎ só
♨︎ 1 szál friss rozmaring

Szósz
♨︎ 350 ml barna alaplé
♨︎ 80 ml körtés, levendulás balzsamecet
♨︎ 100 g gomba
♨︎ 80 g hagyma
♨︎ 1 szál friss rozmaring
♨︎ só
♨︎ 2 db babérlevél

Barna alaplé
♨︎ 500 g sertésláb
♨︎ 1000 g kisebb, 4-5 cm-es borjúcsont
♨︎ 500 g borjúlábszár
♨︎ 150 g sárgarépa
♨︎ 5 szál angol zeller
♨︎ 2 db vöröshagyma
♨︎ 2 db fokhagyma
♨︎ 100 g zeller
♨︎ 3 db babérlevél
♨︎ 3 szál rozmaring
♨︎ 5 szál kakukkfű
♨︎ 5 db gomba
♨︎ paradicsompüré
♨︎ 100 g vaj
♨︎ 40 ml kukoricaolaj
 

A mangalicakaraj-steak elkészítése ↓↓↓

✘ A mangalicakaraj-steaket 6%-os só oldatba tesszük 2 órára, majd kivesszük és szárazra töröljük. A serpenyőt felhevítjük. A húsokat kukoricaolajjal átkenjük és beletesszük a serpenyőbe. A hús mindkét oldalát szép pirosra sütjük, majd rácsra tesszük és 220 fokos sütőben még 2 percig sütjük, utána langyos helyen 5-6 percig pihentetjük.


Lestyános édesburgonya elkészítése ↓↓↓

✘ A burgonyákat alaposan megsikáljuk vagy meghámozzuk, cikkekre vágjuk, serpenyőbe helyezzük. Sóval, cukorral vagy mézzel, illetve római köménnyel ízesítjük, felengedjük zöldségalaplével vagy vízzel. Hozzáadjuk a vajat és addig forraljuk, amíg a folyadék elpárolog és a vaj szépen rákaramellizálódik a burgonyára. Célszerű pár percig lefedni. Találás előtt friss lestyánnal ízesítjük.


A rozmaringos gomba elkészítése ↓↓↓

✘ A gombákat megtisztítjuk, félbe vágjuk és kisütött vajban megpirítjuk. Ha már megpirult, sóval és frissen vágott rozmaringgal ízesítjük.


A szósz elkészítése ↓↓↓

✘ A balzsamecetet forró serpenyőbe öntjük és visszaredukáljuk (szirupos lesz), hozzáadjuk a friss babérlevelet, gombát, hagymát, rozmaringot és felengedjük barna alaplével. Összeforraljuk és a végén sóval ízesítjük.


A barna alaplé elkészítése ↓↓↓

✘ A csontot, illetve a kockára vágott húst és a szintén felkarikázott sertéslábat 200 fokos sütőben barnára pirítjuk.

Közben az egyforma darabokra vágott zöldségeket (4-5 cm) vajon és kukoricaolajon elkezdjük pirítani, majd hozzáadjuk a megmosott, félbevágott hagymát és fokhagymát, illetve a fűszernövényeket.

Ha a zöldségek már szép barnák lesznek, hozzájuk adjuk a paradicsompürét. Kicsit pirítjuk és felengedjük kb. 5 liter hideg vízzel. Hozzáadjuk a csontokat és a húsokat, majd szép lassan, 4 órán keresztül főzzük. Ha kész, leszűrjük.

Reméljük, sikerült most azokat a házi séfeket is irányba állítanunk közületek, akik mozgóképes tekintetkapkodásban könnyebben vesztik el a fonalat. Figyelhettek bennünket ezentúl az eddigi kisfilmek részletes receptjeiért is, fehéren feketén. Innen folytatjuk!

Fotó: zip’s Design Studio