Tagság
SVÉTtermeink mellett egy Stílusos Vidéki Szálloda is fogadta a gyermekvédelemben élő fiatalokat saját gasztroporondján — a sok mosoly mellett, finom falatokkal és inspirációval. A lajoskomáromi Páskom Cottage-ban többek között egyesületi elnökünk, Ruprecht László séf várta a nap legfontosabb vendégeit és kalauzolta őket egy kerek programmal.
— A résztvevő gyerekek Baranyából érkeztek Fejér megyébe, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Közreműködésével. Egy részük lakásotthonban, másik részük nevelőszülőknél él, és közös bennük a gasztronómiai érdeklődés. Van, aki már a vendéglátást tanulja, és van olyan hetedikes, nyolcadikos is, aki épp pályaválasztás előtt áll. Mindannyian nagyon aranyosak voltak, és színtisztán látszott rajtuk, hogy valóban kellemes élménnyel térnek haza.
A több órás program során bemutattuk nekik a Páskom Cottage összetett világát. Elmeséltük nekik, hogy miből és hogyan alakult ki az, amit ma láthatnak. Hogy milyen sok tényező kellett ahhoz, hogy mindez napjainkra ilyen lehessen. Betekintést nyertek közvetlenül az éttermi munkába is, miközben a vendéglátásról átfogóan beszéltünk nekik. Például arról, hogy hogyan épül fel napjainkban a gasztronómia világa, milyen szerteágazó lehetőségeket tartogat, vagy hogyan működik egy színvonalas kortárs étterem.
A gyerekek a számukra készült menüsoron keresztül a termelői alapanyagok felhasználását is megismerhették. Nem az volt a célunk, hogy a legbonyolultabb gasztronómiával kápráztassuk el őket, hanem olyan ételeket akartunk bemutatni magasabb minőségben, amiket ők is jól ismernek, szeretnek, és amivel jóllaknak, de mégis a megszokottól eltérő formában. Így gyöngytyúklevest készítettünk nekik, majd egy házi sonkával, kézműves sajttal és zsályával töltött karajt, végül házi túrógombócot.
Aztán tartottunk a srácoknak egy extra programot. Nem messze a Páskomtól van egy tanya, ahol hintózásra és fogathajtásra kaptunk lehetőséget. Nagyon tetszett nekik. Bár szépen sütött a nap, de azért hideg volt, úgyhogy egy jó meleg teával zártuk a programsort. Ennek kapcsán az is szóba került, hogy egy ilyen helyszínen, mint a Páskom, milyen sokféle érdekes programot lehet szervezni a gasztronómiára alapozva. Jó volt — a program nevéhez hűen — valóban mosolytól sugárzó arcokat látni a végén, amikor élménnyel és tapasztalattal gazdagabban bocsátottuk őket útra.
Ezekben a napokban — a mozgalmunknak hála — az ország még több pontján fakadnak hasonló mosolyok. Hamarosan még több SVÉTteremből érkezik vidám, helyszíni jelentés.
Fotó: Páskom Cottage