Tagság
Profiljával különleges módon illik a karácsonyhoz a soproni Harrer Chocolat Csokoládéműhely és Cukrászda. Ezért az ünnep hetében dédelgetett választottjuk, a Lido mutatkozik be a Harrer büszkeségeként.
Még Harrer-Abosi Beatrixnak, a cég vezetőjének is nehéz választania, ha csak egyetlen finomságot nevezhet meg a sok kedvencből. Sütemény vagy csokoládé? Mintha egy anyától azt kérnénk, hogy válasszon két gyermeke közül. Végül a kettő kombinációja került szíve dobogójára.
— Süteményeink jelentős része már a hatvanas évek óta szerepel a családi cukrászda kínálatában. Különleges és értékes számunkra, hogy ezeket még mindig ilyen széles választékban tudjuk kínálni. Büszkék vagyunk rájuk és szeretnénk folytatni a készítésüket. Emellett persze igyekszünk mindig megújulni és újdonságokat, különlegességeket kitalálni. Büszkeség számomra a tradíció és az új termékek kínálatának ötvözete. Ez tetszik a legjobban nekem is nálunk. Ha pedig egyetlen termék formájában kell megeleveníteni ezt a szellemiséget, akkor nincs kérdés. Az apósom receptúrájával 1968 óta ugyanúgy készül a Lido szelet cukrászdánkban.
Egyáltalán nem édes, könnyű, tejszínes csokoládékrém, amibe házi készítésű mogyorónugát kerül — Bea így mesélt a mindent egyben ötvöző finomságról.
— Ez gyakorlatilag egy mogyorós, csokoládés szelet vékony piskótákkal, kakaós és világos piskótalapokkal, és aránylag sok krémmel. A tetejére vékony réteg tojásfehérjehab és csokoládéforgács kerül. Kitalálásakor kirívó ritkaságot jelentett ilyen tejszínes süteményt kapni, hiszen mindenki vajkrémet és főzött krémeket használt. A könnyű csokoládékrém kuriózum volt, így válhatott a Lido gyorsan sokak kedvencévé.
1968 óta lényegében ugyanolyan a Lido. A Harrer család arra a legbüszkébb, hogy Bea apósa már akkor egy olyan receptúrát állított össze, amit a mai napig nemzedékről nemzedékre rendelnek a vendégek.
— A vitrinjeinkben szeletformában létezik, de sokan kérik kerek vagy szögletes tortaformában. Mások pedig a cukrászdában fogyasztják lelkesen. Az apósom iránti tiszteletből soha nem fogjuk megváltoztatni a Lidot, de emellett nagyon is megállja a helyét a mai választékban. Csak egyetlen dolog változhatott benne az elmúlt évtizedekben: a felhasznált csokoládé, hiszen a 60-as években még nem létezett különleges csokoládé, és alig volt választék. Itt jön képbe a „bean to bar”, azaz a „babtól a tábláig” csokigyártásunk. Hála a csokoládéműhelyünknek, ma már a Lido szeletünk is tartalmazhat saját pörkölt kakaóbabunkkal készült csokoládét. Így vált még személyesebbé a recept.
A Lido 1968 óta generációk tortája. Vagyis valóban szívmelengető büszkesége ez a Harrer családnak.
— Van, aki akkoriban született, kora gyerekkorától fogyasztja örömmel, és máig bejön rendelni belőle. Sokan adnak új életet a tortának azzal, hogy ezt veszik gyerekeiknek is, így újabb nemzedékek nőhetnek fel a Lido szeleten. Az idősebb korosztályból pedig van olyan, aki kijelentette, hogy az ő szülinapi tortája csakis Lido lehet.
Harrer-Abosi Beatrix alighanem sokak kedvét meghozta a Lido kipróbálására. A kétféle kiszerelésének hála, az óvatosabbak is ismerkedhetnek vele, de akiknek már cikkünk alapján is elnyerte a tetszését, akár egy egész születésnapot is feltehetnek a Lidora.
Fotó: Harrer Chocolat