Tagság
Új sorozatunkban SVÉTtermeink aktív vegetáriánus-vegán frontját mutatjuk be. Sok szempontból a legjobb kezdéssel indítunk: a balatonszemesi Kistücsök Étterem az elsők között hozott létre vegán degusztációs menüt az országban. Hogy ez megvalósulhasson, ahhoz Csapody Balázs tulajdonos személyes vegán életmód-története is kellett.
Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem tulajdonosa büszke arra, hogy az elsők között indítottak vegán degusztációs menüt Magyarországon, és hogy saját élménye indította el a Kistücsök Éttermet ezen az úton.
– 2020-ban egészségügyi okból tértem át a vegán táplálkozásra, és szerettem volna, ha ez hangsúlyosabban megjelenik éttermi kínálatunkban. Nem a divat, hanem a személyes meggyőződés vitt bennünket ebbe az irányba. Számomra nagy hatású tapasztalás volt. Hirtelen lettek saját kedvenc zöldségeim, amiket addig nem gyakran választottam. Ilyen például a karfiol, ami nagyon jól süthető zöldség, kellemes karamellizáltság hozható ki belőle. Hasonlót mesélhetnénk a zellerről vagy a káposztáról is. Hiába ért már véget a saját kúrám, sokkal zöldséghangsúlyosabban eszem azóta is. Pár nappal ezelőtt Sevillában jártam egy hatalmas választékú étteremben, és mégis a sült káposzta vonzott legjobban. Régebben, amikor húst ettem hússal, elképzelhetetlen lett volna, hogy egy utazáson főételnek káposztát rendeljek, de most annál elégedettebb voltam vele.
Balázs mesélt arról is, milyen formákban jelenik meg a vegán irányzat a Kistücsök étlapján.
– 2020 tavasza óta az előbbi szellemiséget vegán és vegetáriánus ételek formájában képviseljük a Kistücsök kínálatában. Korábban is voltak vegetáriánus fogásaink, de azért azokhoz az időkhöz nemcsak a grillzöldség szintjét kell elképzelni. Annál mindig is összetettebbek voltunk. Ám, ha valaki a mostani menünket böngészi, olyan tételeket találhat nálunk, mint a tormás cékla hummus, a kelkáposzta-főzelék sült kelbimbóval vagy a somogyi kifliburgonya bazsalikomos fűszerkrémmel, ropogós hajdinával.
Balázs szerint a vendégek adják a legjobb visszaigazolást arra, hogy van létjogosultsága az újdonságnak.
– Különösen a modern, tudatos táplálkozással bíró vendégkör fogadta jól, hogy elindultunk a vegán és vegetáriánus vonallal. Ők a kezdetektől szívesen választanak ezen fogásaink közül.
A kelkáposzta-főzelék sült kelbimbóval egy liszt nélküli, nem klasszikus főzelék, könnyű és ízgazdag. A kelkáposzta ressebb, frissebb részei hatásosan hozzáadódnak a főzelék ízvilágához. És ehhez társul még a szinte feketére lepirított kelbimbó, aminek remekül érvényesül a karamellizált íze. De Balázs személyes kedvence mellett a legfontosabb, hogy a Kistücsökben fejlesszék a vegetáriánus-vegán vonalat.
– Ahhoz nagyok és régi stílusunkkal túlságosan ismertek és kedveltek vagyunk, hogy teljesen vegán étterem legyünk. De további gazdagításra ezen a téren annál jobban törekszünk. Ehhez elengedhetetlen a folyamatosan jó minőségű zöldség a megfelelő termelőktől. Köretekben és kiegészítőkben is erősíteni fogjuk ezt a frontot, nemcsak kimondottan vegán fogások formájában.
Balázs idén folytatja a 2020-ban kezdett saját vegán programját is. Ahogyan fogalmaz: számos előnyös hatása miatt döntött az újrázás mellett.
– Az első körben teljesen vegán életformát folytattam, és tele voltam energiával. Most már tudom, hogy bármikor képes vagyok huzamosabb időre is elhagyni az állati eredetű ételeket. Hosszútávú jótékony hatása is van: azóta jobban érzem az ízeket, jobban szeretem a zöldfűszereket. Hús nélkül én is rájöttem, hogy mennyivel ízletesebben is lehet táplálkozni a megszokottnál.
Fotó: Kistücsök Étterem