Tagság

A Kistücsök Étterem vegán hulláma személyes tapasztalással indult

Új sorozatunkban SVÉTtermeink aktív vegetáriánus-vegán frontját mutatjuk be. Sok szempontból a legjobb kezdéssel indítunk: a balatonszemesi Kistücsök Étterem az elsők között hozott létre vegán degusztációs menüt az országban. Hogy ez megvalósulhasson, ahhoz Csapody Balázs tulajdonos személyes vegán életmód-története is kellett.

Csapody Balázs vegán háttértörténete
 

Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem tulajdonosa büszke arra, hogy az elsők között indítottak vegán degusztációs menüt Magyarországon, és hogy saját élménye indította el a Kistücsök Éttermet ezen az úton.

– 2020-ban egészségügyi okból tértem át a vegán táplálkozásra, és szerettem volna, ha ez hangsúlyosabban megjelenik éttermi kínálatunkban. Nem a divat, hanem a személyes meggyőződés vitt bennünket ebbe az irányba. Számomra nagy hatású tapasztalás volt. Hirtelen lettek saját kedvenc zöldségeim, amiket addig nem gyakran választottam. Ilyen például a karfiol, ami nagyon jól süthető zöldség, kellemes karamellizáltság hozható ki belőle. Hasonlót mesélhetnénk a zellerről vagy a káposztáról is. Hiába ért már véget a saját kúrám, sokkal zöldséghangsúlyosabban eszem azóta is. Pár nappal ezelőtt Sevillában jártam egy hatalmas választékú étteremben, és mégis a sült káposzta vonzott legjobban. Régebben, amikor húst ettem hússal, elképzelhetetlen lett volna, hogy egy utazáson főételnek káposztát rendeljek, de most annál elégedettebb voltam vele.

A Kistücsök Étterem aktuális vegán fogásai
 

Balázs mesélt arról is, milyen formákban jelenik meg a vegán irányzat a Kistücsök étlapján.

– 2020 tavasza óta az előbbi szellemiséget vegán és vegetáriánus ételek formájában képviseljük a Kistücsök kínálatában. Korábban is voltak vegetáriánus fogásaink, de azért azokhoz az időkhöz nemcsak a grillzöldség szintjét kell elképzelni. Annál mindig is összetettebbek voltunk. Ám, ha valaki a mostani menünket böngészi, olyan tételeket találhat nálunk, mint a tormás cékla hummus, a kelkáposzta-főzelék sült kelbimbóval vagy a somogyi kifliburgonya bazsalikomos fűszerkrémmel, ropogós hajdinával.

A Kistücsök Étterem vegán orcájának sikere
 

Balázs szerint a vendégek adják a legjobb visszaigazolást arra, hogy van létjogosultsága az újdonságnak.

– Különösen a modern, tudatos táplálkozással bíró vendégkör fogadta jól, hogy elindultunk a vegán és vegetáriánus vonallal. Ők a kezdetektől szívesen választanak ezen fogásaink közül. 

Csapody Balázs kedvenc Kistücsök vegán tétele
 

A kelkáposzta-főzelék sült kelbimbóval egy liszt nélküli, nem klasszikus főzelék, könnyű és ízgazdag. A kelkáposzta ressebb, frissebb részei hatásosan hozzáadódnak a főzelék ízvilágához. És ehhez társul még a szinte feketére lepirított kelbimbó, aminek remekül érvényesül a karamellizált íze. De Balázs személyes kedvence mellett a legfontosabb, hogy a Kistücsökben fejlesszék a vegetáriánus-vegán vonalat.

– Ahhoz nagyok és régi stílusunkkal túlságosan ismertek és kedveltek vagyunk, hogy teljesen vegán étterem legyünk. De további gazdagításra ezen a téren annál jobban törekszünk. Ehhez elengedhetetlen a folyamatosan jó minőségű zöldség a megfelelő termelőktől. Köretekben és kiegészítőkben is erősíteni fogjuk ezt a frontot, nemcsak kimondottan vegán fogások formájában.

Újra húsmentes hónapokra készül Csapody Balázs
 

Balázs idén folytatja a 2020-ban kezdett saját vegán programját is. Ahogyan fogalmaz: számos előnyös hatása miatt döntött az újrázás mellett.

– Az első körben teljesen vegán életformát folytattam, és tele voltam energiával. Most már tudom, hogy bármikor képes vagyok huzamosabb időre is elhagyni az állati eredetű ételeket. Hosszútávú jótékony hatása is van: azóta jobban érzem az ízeket, jobban szeretem a zöldfűszereket. Hús nélkül én is rájöttem, hogy mennyivel ízletesebben is lehet táplálkozni a megszokottnál.

 Fotó: Kistücsök Étterem