Tagság

A Macok-féle túrógombóc története

Egy desszert, ami a kezdetektől levehetetlen az étlapról. Nem örökdesszertnek indult, hanem „csak” egy friss és a magyar konyhát szépen bemutató finomságnak, ami az évtizedek alatt országhírűvé vált, és bárhova utazik az egri Macok Bisztró guruló gasztrokocsija, ez a fogás szinte mindig kapható. Macsinka Jánosék nem is tehetik meg, hogy nem szerepeltetik az étlapon, mert a vendégek talán meg se bocsátanának érte.

 

A kezdetek
 

A Macok Bisztró szorosan kötődik a szó szerinti magyar konyhához. A hazai alapanyagokat és a magyar konyhát népszerűsítik nyitásuk óta. Erre bizonyíték az étlapjuk is. Történt a nyitásuk után egy évvel, hogy egy desszertet kerestek, ami frissen készül, és amiben olyan alapanyagok szerepelnek, ami Eger környékén elérhető, így esett a választás a túrógombócra.


Az alapanyagok
 

Az egyik legfontosabb hozzávaló az egri túró lett, egészen pontosan a rögös túró. Ez a leglényegesebb alapanyag. A Macok nem egy ricottás, krémes túróból készíti ezt a desszertet, sőt, kerül még bele tejföl, mégpedig vaníliás, valamint mandulás morzsa is. Macokéknál nem pirított vajas morzsába, hanem egy édes mandulás morzsába forgatják a gombócokat, de megadja a desszert ízét a tárkonyos morzsa is, ami tárkonyos kenyérmorzsából készül. 

És ehhez az egyébként is étvágygerjesztő felsoroláshoz jönnek a gyümölcsök és a lekvárok, amik végképp felülmúlhatatlanná teszik az egri legendát. A gyümölcsöknél a szezonalitás a legújabb szempont, a lekvárokat pedig helyi kistermelők készítik. Egyszóval minden Macok-szempontnak és mai gasztronómiai elvárásnak megfelel ez a desszert. 


A túrógombóc-koncepció
 

A túrógombóc valóban nem egy több évtizedig étlapon maradó desszertnek indult, mégis az lett belőle. Napjainkban nagyon kevés étterem mondhatja el magáról, hogy képes volt egy ennyire ikonikussá vált ételt megtartani, ez azonban az egri Macoknak sikerült.

„A túrógombóc-koncepció mostmár végigkísér minket. Mindenhova vinnünk kell, és mi ezt meg is tesszük. A mi példánk mutatja a legjobban, hogy a magyar konyhának vannak olyan ikonikus receptjei, amelyeket egy kis átformálással, frissítéssel a mai napig étlapon lehet tartani és lehet értékesíteni. Természetesen a mi túrógombócunk receptje is formálódott az évtizedek során, ma már az idényszerűségére törekszünk, és ezt a gyümölcsökkel tudjuk mindig aktuálissá tenni.”

— így látja a Macok túrógombócának történetét Macsinka János, a Michelin Bib Gourmand minősítésű étterem séfje.

A sztori tökéletesre sikeredett, ám ne feledjük, hogy mindehhez szükség volt kitartásra, szakmai alázatra, feddhetetlen szakmaiságra, megfelelő technológiára és kiváló helyi alapanyagokra is. Valamint természetesen arra a szemléletre, amely a magyar konyhát mind a mai napig élteti a Macok Bisztróban. Ennek pedig Macsinka János az egyik legfontosabb mozgatórugója. Kóstolni és repetázni ér, érdemes hozzá asztalt is foglalni a Macok elérhetőségein, itt ↓↓↓


Telefon: +36-36-516-180 vagy +36-30-207-8085

Facebook: MacokBisztro

Web: imolaudvarhaz.hu

Fotó: Macok Bisztró