Tagság
A legszebb ajándékot kapta a Kistücsök Food & Room 30. születésnapjára. Jahni László, az étterem séfje a Michelin Guide gáláján azt a díjat vehette át, amely a legközelebb áll szellemiségükhöz és saját világukhoz. A rangos szakmai elismerés kapcsán beszélgettünk Csapody Balázzsal, a Kistücsök örökké jókedvű és mosolygós tulajdonosával.
"Számomra a Bib Gourmand az egyik legszerethetőbb és legjobb kategória. Minden elismerésem az 1, 2 vagy 3 Michelin-csillagos éttermeké, gyakran megyünk ilyen helyekre, de például saját családi utazásaink során is többször térünk be Bib Gourmand étterembe. Ott érzem hogy van szakmaiság, hiszen kiváló ételek készülnek, nagyon jó a hely, és nem mellesleg egy megfizethető kategória."
A Kistücsök Food & Room néhány hete ünnepelte fennállásának és működésének 30. évfordulóját, ami igazán szép idő a vendéglátásban. Kevés hasonló helyről mondható el, hogy ennyi idő alatt nemcsak megtalálta a saját stílusát, hanem következetesen tartja is magát benne.
"Ez nálunk nemcsak a konyhai stílusban jelenik meg, hanem a Kistücsök hangulatában, a szervizben, abban, hogy milyen kapacitással dolgozunk, mennyi vendéget engedünk be, hogyan alakítjuk ki a választékunkat, milyen gyakran cseréljük az étlapot, milyen stílusú ételek kerülnek bele vagy milyen beszállítói körrel dolgozunk. Ezekben érzem úgy, hogy megtaláltuk önmagukat, és ezt folyamatosan csiszoljuk, visszük tovább."
A fejlődés természetesen nem kerülhető el az étterem életében, sőt, ahogyan Csapody Balázs is fogalmaz: szeretik ezt a fajta kihívást. De például a Michelin Guide esetében a cél nem a csillag, hanem az önazonosság megtartása.
"Már egy ideje meggyőződésem volt, hogy a vidék megérett a Michelin-tesztelésre. Természetesen hatalmas öröm volt számomra is, hogy a fővárosi éttermek évek óta bekerülhettek a csillagos, a Gourmand vagy a tányéros kategóriába, de úgy vélem, ma már van annyi jó vidéki hely Magyarországon, hogy elérkezett a pillanat az ő megmérettetésükre is."
A 2022-es Michelin Guide pedig igazolta a várakozásokat, hiszen mondhatjuk, hogy a vidék tarolt az idei gálán.
"Szerintem a vidék nagyon nagy meglepetésekkel szolgált, legyen szó akár a zöld csillag kategóriáról vagy a plate-ről. Ugyanis bekerültek olyan helyek, amelyekről azt gondolom, hogy a szakmán kívül a nagyközönség eddig nem feltétlenül találkozott. Az eredmények kihirdetése után viszont egészen biztos vagyok abban, hogy a hazai ínyenc közönség ezekre a helyekre is elzarándokol majd, hiszen kíváncsiak lesznek arra, vajon milyen szakmai munka folyik ezeken a helyeken."
Az kijelenthető, hogy ma már hazánkban is egyre jobban formálódik az a gasztroturista réteg, akik ezen értékek mentén keresik fel az ország különböző pontjait és tesznek például egy-egy városlátogatást. A Kistücsökben pedig már érezhető is a forgalom növekedése.
"A díjátadó óta folyamatosan érkeznek a foglalások hozzánk is. Ez főleg annak fényében számít számunkra különlegesnek, hogy éttermünkben általában a november vége, december eleje az egyik legcsendesebb időszak — még a januári-februári hónapok is erősebbek szoktak lenni. De most folyamatosan jönnek a foglalások, ami az elmúlt időszakban jelentősen átrendezte az addig megszokott életünket."
Egy kicsit másképp, de a munka megy tovább a Kistücsök Food & Roomban, persze fejlődéssel és fejlesztéssel. Már meg is van az a projekt, amely egy jelentős előrelépés az étterem életében.
"A “Séfszoba” az a helyünk, ahol a gasztronómiai tevékenységünket egy még magasabb szintre hozzuk. Itt 6 fogásos menüket kínálunk italkísérettel a vendégeinknek. Szeretnénk, hogy egy olyan kifinomultabb oldalát mutathassuk meg az éttermüknek, amit az eddigi rendszerünkben nem tudtunk megtenni. Úgy vélem, a szakmai kihívásunkat a “Séfszoba” erősíteni fogja, és szeretnénk, hogy a vendégeink is lássák: magasabbra tettük a lécet."
Fotó: Kistücsök Food & Room