Tagság

A noszvaji szilvalekvár a Nomád Hotel & Glamping büszkesége

Letért a kitaposott utunkról noszvaji tagéttermünk, a Nomád Hotel & Glamping, és mi hagytuk neki. Megkérdeztük őket, hogy melyik fogásukra a legbüszkébbek az étlapjukról. Meglepetésünkre visszakérdeztek: „nem baj, ha mi nem egy fogást, hanem egy alapanyagot választunk?” Mi pedig engedtük, hogy a náluk számtalan formában megjelenő noszvaji szilvalekvár legyen a büszkeségük. Meséljük, hogy miért.

Kiss László séf gyorsan és magabiztosan jelölte meg a szilvalekvárt, amit rengeteg fogáshoz használnak, szezonálisan és állandó jelleggel is.


— Megmondani sem tudnám, hogy összesen hány ételünkhöz kapcsolódik ez a klasszikus és nagyon noszvaji jelenség. Nem tősgyökeres noszvajiként amikor ideérkeztem, belecsöppentem a helyi életbe és abba a törvényszerűségbe, hogy Noszvaj = szilva. Itt mindenki szilvalekvárt főz, szinte nincs is olyan ház, ahol ne lehetne szilvalekvárt kapni. Nem is csoda, hogy a noszvajiakat szuszinkásoknak becézik a szilva népies elnevezése után. De Noszvaj tele van érdekességgel is a szilvalekvár-készítés kapcsán. Van olyan helyi, akinek a műhelyben vagy a nyári konyhában az üstje automatizált, hogy kavarja neki a készülő lekvárt. Másoknak pedig az egész garázsa tiszta lekvár egy heves főzőszeánsz végén.

Régebben mi is magunk főztük a szilvalekvárt a Nomádban, de most elárulok egy titkot: ma már ez az egyetlen lekvár, amit nem magunk készítünk, hanem a kiválasztott kedvenc helyi termelőnktől vásároljuk. Úgy gondoltuk, hogy a szilvalekvár földjén ezt rábízzuk a sokgenerációs profikra, hiszen a régi noszvaji családoknál ezt senki nem csinálhatja jobban. Klasszikus, régi hagyományú eljárással készül, és ez tovább él a mi ételeinkben. Ráadásként a szezonban friss szilvával és aszalt szilvával is bűvészkedünk.

A csúcsidő másfél hónapja alatt egy 20 kilós vödör nekünk nem mennyiség. Használjuk salátához, pitéhez, langyos téli fahéjas szilvaleveshez és a vendégeink egy óriási kedvencéhez, a klasszikus zsidó, sajtkrémes süteményhez, a rugelachhoz. Ezt mindenki nagyon imádja, és még a reggelinkben is szerepel. A vacsorákhoz ragukat készítünk vele, de a noszvaji szilva megjelenik salátaöntet, aszaltszilvás-balzsamecet formájában is. Különös ínyencség a szilvás barbecue-szósz is, amiben sertéstarját pácolunk grillvacsorákhoz. A libanapokon pedig asztalt szilvás vörösboros lila káposztát adunk a libamájhoz, de szilvachutney is készült már a konyhánkban.

A szilvalekvárt, sőt a szilvát ezerféleképpen tudjuk felhasználni, és nemcsak azért szeretjük, mert hasznos és kelendő, hanem mert büszkék vagyunk rá, hogy helyi. 

Fotó: Nomád Hotel & Glamping