Tagság

A Zöld Michelin-csillagon túl, a hosszúhetényi Almalombban…

Nem számítottak rá, sőt, nem is tudtak a létezéséről. Mégis ők váltak méltóvá arra, hogy hazai vidéki étteremként elsőként legyenek a Zöld Michelin-csillag birtokosai. A Baranya megyei eldugott kis falu, Hosszúhetény, felkerült a világ gasztronómiai térképére. A természet és a vidéki lét miliőjében található Almalomb nem is csak egy kitérő, ahogyan szlogenjük mondja. Sokkal több annál: a béke, a megnyugvás és a megőrzésre szoruló hazai gasztronómia példás szigete. 


A hosszúhetényi tervezett zöld világ
 

A Zöld Michelin-csillag egy olyan átfogó elismerés, ami nemcsak a konyháról szól, hanem az egész csapat munkájáról. Ásványi Rita, az Almalomb tulajdonosa azt mondja, ők ezt tényleg komolyan művelik. Számukra fontos volt a beszállítók megfelelő kiválasztása, az étlap gondos tervezése, de a hulladékgazdálkodástól kezdve a megfelelő technológiák kiválasztásán át a megújuló energiaforrásokig történő komplex gondolkodás is. Azaz, egy fenntartható rendszer működtetése az Almalombban.

„Mi nem azért tűztük ki célként magunk elé ezeket a fenntarthatósági célokat és elveket, mert azt reméltük, hogy valamilyen külső szervezet elismeréssel vagy csillaggal méltányolja. Természetesen elgondolkodtatott minket az, hogyha már bekerültünk a Michelin bűvkörébe, akkor definiáljuk-e újra a céljainkat, de végül úgy döntöttünk, hogy továbbra is ugyanolyan lelkesedéssel és ugyanazokkal a célokkal dolgozunk a konyha, a fenntarthatóság, a szerviz, az épített és a természetes környezet szempontjából, mint eddig. Persze, ha ezek az erőfeszítések elismerést eredményeznek, annak nagyon örülünk. Főleg, ha az egy olyan objektív mérce, ami visszaigazolja azt, hogy amit csinálunk, annak van értelme, sőt, nemcsak értelme van, hanem egyértelműen lefordítható vendégszám-növekedésre is.”

Ásványi Rita, az Almalomb tulajdonosa
Ásványi Rita, az Almalomb tulajdonosa


A Michelin-csillag mindenhol ajtókat nyit a gasztronómiában. Lehetőséget ad az éttermeknek arra, hogy olyan vendégeket is megszólítsanak, akiket azelőtt nem tudtak elérni. 

"Az rosszul érintene minket, ha a következő Michelin-gálán nem tudnánk megőrizni a Zöld Michelin-csillagot. Azt jelentené, hogy valamit nem csinálunk olyan jól, mint eddig. Vagyis célunk, hogy ezt a nívót megtartsuk, de a törekvéseink nem arról szólnak, hogy a fine dining irányába menjünk tovább, hanem inkább arról, hogy valami újító jellegű dolgot mutassunk a közönség aktuális befogadóképességéhez mérten.”

Élet a Zöld Michelin-csillaggal

„A Michelin-elismerés jelentősen megnövelte az érdeklődést éttermünk iránt. Erre nem nagyon voltunk felkészülve, mert nálunk novembertől márciusig a téli álom időszaka tart. Ilyenkor jelentősen visszaesik a forgalom márcsak azért is, mert itt a tavaszi-nyári szezonban van a rendezvények nagy többsége. Ráadásul Hosszúhetény eléggé kieső hely, így rossz időben a vendég nem autókázik ki hozzánk, hanem hamarabb találja meg a nagyvárosok főutcájának egy könnyebben elérhető éttermét. Mi a tempóból épp a Michelin-gála előtt egy héttel vettünk vissza, mit sem sejtve arról, hogy milyen elismerés vár ránk.” 


Az Almalomb téli módra váltva még a nyitvatartási időből is visszavett egy napot, a csapat egy része pedig külföldön vállalt munkát. Ritáék csak tavaszra tervezték a pótlásukat, mondván, a csendes hónapok így könnyebben átvészelhetőek. Aztán jött a váratlan meglepetés, ami komoly kihívások elé állította a csapatot, ráadásul az étterem konyhafőnöke, Szabó Kitti is távozott.

„Az elmúlt pár hónapban azon dolgoztunk, hogy újradefiniáljuk a csapatot és megtaláljuk Kitti utódját. Újra kellett szerveznünk a konyhát, de jó hír, hogy már megtaláltuk az új konyhafőnökünket, aki várhatóan február végén, március elején áll munkába nálunk. Bizakodóak vagyunk a tekintetben, hogy tavasztól egy új felállással indulunk tovább, de ugyanazt a szemléletet szeretnénk képviselni, amit eddig, csak egy még magasabb színvonalon. A változás most számunkra egy lehetőség. Hiszem, hogy az új kollégával új ötletek is jönnek majd, ami friss lendületet, új szemléletet, egy megújulást hozhat az Almalomb mindennapjaiba.” 


Kávé – a legújabb Almalomb-fejlesztés

„Idén gőzerővel belevetettük magunkat legújabb fejlesztésünk saját lábra állításába is, ami csodálatosan rímel a Zöld Michelin-csillag kapcsán emlegetett fenntarthatóságra való törekvésünkre. A múlt évben felavatott pécsi kávéfeldolgozó üzemünkben környezetbarát vagy fenntartható minősítésű ültetvényekről vásárolt, saját pörkölésű kávét állítunk elő, és otthon komposztálható Nespresso kompatibilis kapszulás kávét gyártunk. Elkészültünk az új webshopunkkal (almalombcoffee.com), ahol az első termékcsaládunk már rendelhető. Az első visszajelzések nagyon biztatóak, olyannyira, hogy a saját termékünkkel párhuzamosan elindult a bérgyártási szolgáltatásunk is. Vagyis, ha pl. egy kávézó vagy szálloda saját márkás kávét szeretne, mi elkészítjük a kívánt kávét vagy kávékapszulát a vevő kívánsága és márkaneve alatt. És természetesen az Almalombban is a saját kávénkat kínáljuk a vendégeinknek.”


Gasztronómia és kultúra = az élmények hatványozása


Az Almalomb már több mint egy éve azon dolgozik, hogy olyan programsorozat induljon el, amely még hangsúlyosabbá teszi az étterem melletti funkciókat, szolgáltatásokat. A rendezvényekben pedig rengeteg lehetőség rejlik, főleg, ha azt kultúrával ötvözik. 

„A Nemzeti Kulturális Alap egy pályázata a PajtaKult szervezésében minket is elért. A felújított pajtánkat mi is újragondolva használjuk, tökéletes rendezvénytérként. A pályázatnak köszönhetően kulturális programokkal fogjuk a saját pajtánkat márciustól megtölteni. Egy 4 hétvégéből álló összkulturális rendezvénysorozat indul koncerttel, színházzal, irodalmi beszélgetéssel, képzőművészeti kiállítással és természetesen gasztronómiával.”


Márciusban, áprilisban, szeptember végén és november elején költözik a kultúra szinte minden ágával be az Almalomb pajtájába, és tölti meg a gasztronómián túl zenével, tánccal és verssel a hosszúhetényi birtokot. 

„Harcsa Veronika jön el hozzánk zenélni az első hétvégén, és minden alkalommal egy országos hírű zenész koncertjét tervezzük. Örömünkre, az irodalmi vonalon is találtunk olyan magyar szerzőket, akik a gasztronómiában is tevékenykednek. Ők saját műsorukkal érkeznek majd, közben pedig fakanalat is ragadnak. Vagyis a programok idején főzni is fognak nekünk.”

A kulturális programsorozat remélhetőleg más szempontból pezsdíti majd fel a közönséget — fogalmazott Rita. Ahogyan mondja: ezeken az alkalmakon nemcsak az éttermi szolgáltatások kerülnek fókuszba, hanem kiemelt figyelem kerülhet magára a rendezvényre, valamint az Almalomb varázslatos, hamisítatlan vidéki élményt kínáló szállásaira is.


A programok kihirdetése után a SVÉT is lesben áll majd, hogy senki ne maradjon le a gasztronómia köré épült összművészeti programokról. A részletekről mi is beszámolunk. A SVÉT mellett kövessétek az Almalomb Facebook és Instagram oldalát, hogy elsőként értesülhessetek az eseményekről!

Fotó: Almalomb