Tagság
Talán az egyik legtermékenyebb évet tudhatja maga mögött Pesti István, a SVÉT-tag Platán Gourmet séfje. Ősszel az étterem egyszerre két Michelin-csillagot kapott, majd István Kőrösi Csoma Sándor Nagydíjban részesült. Az újabb elismerés kapcsán beszélgettünk az ország legszebben tálaló séfjével.
A Kőrösi Csoma Sándor-díjat idén két SVÉT tagunk is megkapta. Legutóbb Balogh Bari, a Nomád Hotel & Glamping tulajdonosa mesélt az elismerés kapcsán, most pedig Pesti István örömében is osztozhatunk. A díjat olyan szakembereknek ítélik oda, akik elkötelezettek a minőség iránt, munkájukkal példát mutatnak, és itthon, illetve külföldön egyaránt öregbítik az ország hírnevét.
Én még életemben nem kaptam állami kitüntetést, sőt igazából semmilyen kitüntetést sem, emiatt ez az elismerés nagyon nagy meglepetés volt. Már a két Michelin-csillag odaítélésére sem számítottam, így a Kőrösi Csoma Sándor-díj nekem hab a tortán. Természetesen nagyon jól esik, hogy valakinek eszébe jutottam, hiszen számomra az a legfontosabb, hogy hangsúlyt kapjon a vidéki vendéglátás gasztronómiája, és hogy az egyre fontosabb szerepet töltsön be a magyar turizmus területén belül. A díj sokszínűséget mutatja, hogy Bari is, és én is más miatt kaptam meg, de az üzenet hasonló: ha valaki minőségi munkát végez, akkor ki tud tűnni, és a munkájának máris lesz értelme és jelentősége.
Pesti István néhány éve kitűzött célja volt, hogy a magyar vidéki gasztronómia jelentősége egyre jobban érvényesüljön, és méltó helyére kerüljön. Ezt az idei tatai eredmények egyértelműen igazolják.
Két Michelin-csillagos étteremként a Platán Gourmet napjai jelentősen mozgalmassá válták. Hetekre, hónapokra előre tele vagyunk foglalásokkal, vagyis számunkra eljött az idő, hogy ismét a fejlesztésekre tudjunk koncentrálni. Ez egy nagyon nagy előrelépés természetesen, főleg annak fényében, hogy 1,5 éve, amikor a Platán Gourmet Restaurant megnyílt, akkor erről álmodtunk. És idén nekünk ez az álmunk teljesült.
Aki foglalni szeretne, az alábbi linken teheti meg:
https://book.dinnerbooking.com/hu/hu-HU/book/table/pax/3308/2
Cikkünk készítésekor már csak egy szabad időpont volt február második felére, de jó hír, hogy a márciusi dátumok még bőséggel elérhetőek. Csapjatok le valamelyikre, és tegyetek egy pihentető kirándulást feledhetetlen gasztronómiai élménnyel a Platán Gourmet Restaurantba, Tatára!
Fotó: Platán Gourmet Restaurant