Tagság

Az Erhardt Étterem játékossága a vega és vegán fogásokban

Az Erhardt Étterem nyitott az újkor reform étrendjeire. Sopron jellegzetes, régmúltat idéző Poncichter negyedébe kalauzolja az olvasókat Erhardt Zsuzsanna háziasszony, aki bemutatja, hogy az étterem vaskos falai és hagyományidéző megjelenése mellett van létjogosultsága a vega és vegán kínálatnak.

Az Erhardt Étterem az emberi sokszínűséget táplálja vegetáriánus és vegán fogásaival

 

Amikor a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás a téma, az Erhardt Étteremben mindig arra gondolnak, hogy milyen sokszínűek az emberek, és hogy ez a sokszínűség a táplálkozási szokásokban is tükröződik.

— A veganizmus többeknek túlmutat a puszta étrenden. Vannak, akiknek ez egy életforma, amelyben többen személyes célt is találnak. Ezzel környezetüket is kímélik, és lelkiállapotukat is felemelik. A konyhánk saját vegetáriánus és vegán fogásokat készít minden kategóriában, minden szezonban. Kocsis Patrik séfünk és csapata ezzel is megcsillogtatja szakmai tudását. Kiemelt nálunk a szezonális zöldségek és gyümölcsök szerepe, de használunk egzotikusabb alapanyagokat és szokatlan fűszerezést is. Mindez amellett, hogy tágítja a séf szemléletét, a játékosságnak is teret enged. Azt tapasztaljuk, hogy törzsvendégeink szeretnek ebben a játékosságban részt venni, sőt, a húsfogyasztók is szívesen megkóstolják ezeket a tételeket, akár meleg előételnek, akár egy könnyedebb főételnek. Mi abszolút nyitottak vagyunk az újra, a növényi fogásokra, hiába vezetünk alapvetően klasszikus konyhát, és vagyunk mi magunk is a vegyes táplálkozás gyakorlói.

 

A tudattágító vegán és vegetáriánus ételek

 

A vendégeken túl az Erhardt-csapat számára is kulináris utazás, amikor a konyha megalkotja az új vegetáriánus vagy vegán fogást, és együtt kóstolhatják azt meg.

— Ez a tapasztalás nekünk nemcsak az alapanyagokról szól. Együtt vagyunk, beszélgetünk, közben a szemléletmódunk változik és nyithatunk akár az egészségesebb táplálkozás felé. Ezeknek a megismeréseknek köszönhetően sportolói menüt is készítettünk már egy sportegyesületi partner kérésére. Ott kiemelt szerepe van az egészségtudatosságnak. Ezt a szemléletet pedig még hitelesebbé teszi, hogy alkalmanként akár dietetikust is segítségül hívunk.

 

Az Erhardt Étteremben a vegán és vegetáriánus ételalkotás nemcsak kötelező szolgálat: a változatosság művészete is

Aszalt gyümölcs, gyümölcs- és zöldségchips — kedves Erhardt-elemek, amelyek változatossága minőségivé is teszi a vegetáriánus és vegán fogásokat a soproni étteremben.

— Szívesen használunk aszalt gyümölcsöket vagy gyümölcs- és zöldségchipseket. Sőt, a különféle magokból készült tejeket is felhasználjuk alapanyagként ezekben a fogásokban. Ez azért is fontos, mert egyre több a laktózérzékeny vendég, és ezek jó alternatívát kínálnak számukra. A szomszédos kis kézműves pékségünk a szívünk csücske, ahol rengeteg gabonaféléből dolgozunk. Ezek sokszínűsége az étterem fogásaiban is megjelenik. Kocsis Patrik séfünk is nagyon szívesen játszik ezekkel, akár alkotóelemként vagy köretként felhasználva.

 

Az Erhardt Étterem legkedvesebb vegetáriánus és vegán fogásai

Égetett karfiolpüré, karfiolsteak, feta és hajdina, valamint zöldséges kuszkusz kápia paprikával — ezeket mindenképpen érdemes megkóstolni Sopronban járva.

— Az egyik kedvenc vegetáriánus fogásunk, ami a képen is látható, az égetett karfiolpüré, karfiolsteak, feta és hajdina kombinációja. Ebben az ételben a karfiolnak egyszerre több textúrája jelenik meg. A feta sósságát és a hajdina ropogósságát igazi élmény egyetlen villáról összekóstolni.

A vegán kedvencünk pedig a — képen szintén megjelenő — kápia paprika, amelyhez zöldséges kuszkuszt tálal a séfünk. Úgy gondolom, hogy a paprika különböző ízvetületei nagyon izgalmas kombinációt eredményeznek a szájban.

Mi ezekhez szívesen kínáljuk a helyi termelőktől származó borainkat, akár egy zöld veltelini vagy egy chardonnay formájában.

 

Érzékelhető külvilági változás a vega- és a vegán étkezésben

 

— Azt tapasztaltjuk, hogy az emberek egy része egyre környezettudatosabb, egészségtudatosabb, és ennek nyomán nyitottabb. Ők ma már nemcsak a klasszikus fogásokat kedvelik, hanem vevők az újdonságokra is. Egy ilyen ízélmény vagy egy új kombináció megszakítja a rutint, és elegendő ahhoz, hogy a szürke hétköznapok egy kicsit élettelibbé váljanak.

 

Fotó: Erhardt Étterem