Tagság

Az Erhardt Étterem soproni borászokkal ünnepli új, fedett teraszát

Április 22-én a soproni Erhardt Étterem és Panzió ünnepélyes programmal avatja fel az új korszakot jelentő, fedett teraszát. A különleges megnyitó borvacsora egy összefogás első állomása lehet a szomszédság borászataival.

Az Erhardt Étterem és Panzió, Sopron boros hagyományokkal rendelkező városrészében, a varázslatos Poncichter negyedben található. A kis terület már neve eredetében is szorosan összekapcsolódik az egykor azt benépesítő szőlősgazdákkal, a poncichterekkel. A különleges soproni gazdapolgárság emlékét ma is több helyi borászat tartja életben, az Erhardt Étterem pedig — amely a Poncichter negyedet tartja otthonának — programszintű összefogásban gondolkodik kortárs boros szomszédaival. Ennek első alkalma lesz április 22-én az Erhardt Terasznyitó. A teraszról és az ünnepélyes megnyitó borvacsoráról Erhardt Zoltán tulajdonos mesél.

— 2021 óta az éttermünk folyamatos megújuláson megy keresztül, és idén elkészült a fedett teraszunk. A maga nemében egyedülállót sikerült alkotnunk a területen, soproni tetőpanorámával egy műemlék környezetben, a belvárostól csupán 100 méterre. Régi tervünk volt, hogy ugyanolyan színvonalon tudjunk kint is vendéget látni, mint odabent, és ez most megvalósult. A legfelsőbb fokot céloztuk meg a kivitelezéssel, hogy a vendégeink a lehető legjobban érezhessék magukat nálunk kint is.

 

Az Erhardt étterem új, fedett terasza ellenáll a viszontagságos időjárásnak

A 2021-es esztendő az Erhardt Étterem számára is kemény tapasztalat volt abban a tekintetben, hogy a vendéglátóhelyek mennyire ki voltak szolgáltatva az időjárásnak. 

— 2021-ben, két  COVID lezárás között, augusztus végétől október közepéig volt egy kis nyugalom. Azon kívül folyamatos viharok és esőzések söpörték el pár perc alatt kollégáink napi teraszépítésbe és -szépítésbe fektetett kemény munkáját. Azt a két körülményt akartunk összehozni, hogy kint is fedetten, de közben szabad ég alatti érzéssel ülhessenek a vendégeink. Hónapokig tartó tervezés után, az idei március 15-i hosszúhétvégén próbálhatta ki az első vendég a fedett teraszt. A nyitóprogramot azért április végére időzítettük, mert ekkora készül el a környezet is.

 

Négy borvilági szereplő és egy étterem áll össze a Poncichter negyedben

— Úgy gondolom, hogyha a közvetlen szomszédainkkal nem tudjuk egymást erősíteni, akkor baj van. A négy csatlakozó borászat és borbár nemcsak szimplán a Poncichter negyedben van, hanem annyira szomszédok vagyunk, hogyha kilépve az étteremből besétálok a szemben lévő ajtón, akkor már ketten ott várnak közülük. 150 méteren belül pedig a másik kettő is. Nemcsak a terasznyitást, hanem a velük ápolt jó kapcsolatot is szeretnénk megünnepelni. Alapvető, hogy az ő boraikat is áruljuk, és az ő vendégeiket is folyamatosan vendégül látjuk.

 

Modern Poncichter vacsorával és kifogástalan kortárs soproni borokkal a Poncichter negyed új életéért

 

A program résztvevői mind sok energiát tettek abba, hogy a Poncichter negyedben fogadhassák a vendégeket. Erhardték például már 17 éve működnek itt, a közös összefogásnak köszönhetően pedig a városrész újra élni kezdett.

— Reméljük, hogy már az első rendezvénnyel sok új embert tudunk a környékre hozni. Hisszük, hogy összefogással nagyobb sikerünk lehet, mintha egyesével hajtanánk a saját malmunkra a vizet. A pandémiás helyzetben már meghiúsult egy közös ötletünk egy lezárt utca-bálról. De most, a közös borvacsoránkkal, első állomásként meg tudjuk mutatni, hogy milyen értékei vannak ennek a városrésznek.

 

Modern poncichter vacsora

A program úgy épül fel, hogy először a borászok a kertben állóasztaloknál üdvözlik (aperitif & fogadó snack kíséretében) a vendégeket. Szétszóródnak közöttük a STEIGLER Pince, a STUBENVOLL Pince, a WETZER Pince és a ZACHÁR Pince képviselői, hogy kóstoltassák a boraikat. Ezután következik a nagy Poncichter vacsora, a minőségi alapanyagok és a szezonalitás jegyében.

— A menühöz a legfrissebb tavaszi alapanyagokat vettük alapul, főleg a káposztára és a babra építettünk. Az utóbbiról a régi poncichterek is híresek, akik az elbeszélések szerint a szőlőtőkék között babot termesztettek. A feleségem, Zsuzsi, a borászokkal összeválogatta a borokat, mi pedig Patrikkal, a séfünkkel, összeállítottuk a menüt. 

Ennek tetejében — bár eddig nem volt ránk jellemző — pár órás élőzenét szolgáltatunk a Havai Akusztik fellépésével. Ezzel is próbáljuk az életet még inkább visszahozni a Poncichter negyedbe.

 

Ha kedvet kaptatok az elsők között kipróbálni az Erhardt Étterem és Panzió új, fedett teraszát teljes pompájában, és még az izgalmas, összetett boros kulináris élményen is részt vennétek, ebben a posztban még több információt találtok szervező tagtársunk Facebook oldalán ↓↓↓

https://www.facebook.com/erhardts.hu/posts/399448705514808

 

Fotó: Erhardt Étterem és Panzió