Tagság

Balogh Bari és Pesti István is Kőrösi Csoma Sándor-díjat kapott

Két SVÉT-tagunkra még büszkébben tekintünk mostantól. Szerdán Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára és Horváth Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója adta át a nagydíjakat azoknak, akik „elkötelezettek a minőség iránt, munkájukkal példát mutatnak, és itthon, illetve külföldön egyaránt öregbítik az ország hírnevét".

A világhírű utazó, nyelvtudós nevével fémjelzett díjat többek között Balogh Bari, a Nomád Hotel & Glamping tulajdonosa, valamint Pesti István, az első két MICHELIN-csillagos vidéki étterem, a Platán Gourmet séfje is átvehette. Mindkét SVÉT-tagunknak külön is gratulálunk. Miután a hölgyeké az elsőbbség, így cikkünkben Balogh Barival beszélgetünk az elismerés kapcsán.

Néhány hete Bari épp a polányi Babérliget Kúriában ült a Stílusos Vidéki Szállodák közgyűlésén, amikor telefonhívást kapott, hogy vegyen részt az ünnepségen díjazottként.

“Akkor nem is nagyon értettem, hogy mi történik, de nagyon jól esett, amikor a vezérigazgató-helyettes összefoglalta, hogy a díjat azért kapom, mert az elmúlt évtizedekben sokat tettem Noszvajért, a közösségéért, a falu turizmusáért.”

A méltatás pontosan így szól: “Balogh Barbara Kőrösi Csoma Sándor Nagydíj elismerésben részesül Noszvaj turisztikai kínálatának innovatív magas minőségi színvonalat képviselő bővítéséért, a település vendégforgalmának fellendítéséért, ismertségének növeléséért, a helyi értékekre épülő vidéki vendéglátásban végzett példamutató, a fiatal generációt motiváló tevékenységéért.”

“Gyakorlatilag ebben benne van az elmúlt 30 évünk, mert nyilván pici helyként indultunk és nőttünk ki magunkat azzá, akik most vagyunk. Illetve nagyon sok újdonságot hoztunk be a magyar szállásadás palettájára, és mindenképpen meghatározó volt a faluban az az irány, amerre mi elindultunk. Ma már gombamód szaporodnak körülöttünk a kis kabinok, a vendégházak — ezek részben annak köszönhetőek, hogy annak idején mi elindítottuk a “slow turism” típusú vonalat, ami kb. 10 évvel ezelőtt még nem volt ennyire közismert fogalom. Mi már akkor azt hirdettük, hogy madárcsicsergést, csendet és békét árulunk.”

Az idő pedig a Nomádot igazolta, hiszen ma már erre megvan a vendégek részéről az igény, és ez tisztán látszik a szállások szélesedő spektrumából is.

“Az a közösség, ami Noszvajon van, az egy rendkívül támogató és nagyon befogadó, elfogadó, innovatív közösség. A turizmusra rá tud csatlakozni a lekvárostól kezdve a meseterapeután keresztül a jógaoktató, és még sorolhatnám. Az egyik kedvenc mondásom egy betelepülőtől (aki házat vett Noszvajon), hogy Noszvaj olyan, mint régen New York volt, itt megvalósíthatod az álmaidat. 
Ez a falu egy kicsit kilóg az átlag magyar falvak sorából. Szeretném hinni, hogy ebben van egy kis részünk nekünk is azzal az előre gondolkodással vagy másképp gondolkozással, ami minket jellemez.”

A Nomád Hotel & Glmaping számára fontos, hogy a náluk lakó vendég körbejárja Noszvajt, megismerkedjen a helyi termelőkkel, az értékekkel, azokkal a művészekkel, akik azzá tették Noszvajt, ami. 

“Ez látszik mostmár kívülről is. Számomra az egyik legfantasztikusabb dolog a díjátadóban és az egész történetben az az, hogy bár az én nevem szerepel az oklevélen, de valójában ez a családomnak szól. Az öcsém és a bátyám is eljött velem a díjátadóra, és csodálatos érzés, hogy ők ott lehettek velem, hogy ezt közösen értük el. Számomra ez egy három testőrös történet. Annak idején a szüleink kezdték, aztán mi hárman, vállvetve toltuk tovább a szekeret együtt, egymásért. Azért az egy szívet melengető dolog, hogy mostmár látható nyoma van a mi létezésünknek, és nagyon bízunk benne, hogy a harmadik generáció is továbbviszi majd ezt a tradíciót, ezt a lendületet.”

Fotó: Nomád Hotel & Glamping