Tagság
A magyar gasztronómia egyik leglényegesebb díját idén nyolcadik alkalommal adták át a kiválasztottaknak. SVÉT körökben ezúttal számszerűen kettőt is, hiszen encsi tagéttermünkből „Anyukám” mindkét fia részesült belőle: Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd is. Szabolcsot kértük fel szóvivőnek, meséljen a kitüntetésről és arról, ami mögötte van.
— Tudtunk arról, hogy jelöltek bennünket, és már annak is nagyön örültünk, hiszen mindössze 16 jelölt volt — kezdte Szabolcs a közvetlen előzményeket mesélni. — Ez több jelentős szakmai szervezet díja összesítve. Minden megbízott szervezet megnevez egy jelöltet, majd Gundel Károly születésnapján, szeptember 23-án összeül a szakmai zsűri a Gundel család leszármazottaival és meghozzák a végső döntést. Az eredményhirdetésre minden jelöltet meghívnak. Legfeljebb egy-három személy kaphat évente ilyen elismerést. Mi, mint testvérpár egyet-egyet vettünk át Berkes Gyula, a budapesti Biarritz Étterem tulajdonosa mellett.
Ez gyakorlatilag egy életműdíj — ismertette a díjat Szabolcs —, amit minimum 25 szakmában eltöltött év után lehet megkapni, Gundel Károly szakmai szellemiségéhez méltó magatartással és a fiatalok nevelésével a fókuszban. A díj kihirdetésekor azt emeltük ki, hogy az látja igazán, meddig jutottunk, aki tudja, honnan indultunk. 26 éve hazajöttünk Olaszországból és megvettünk a szülővárosunkban egy kis presszót, amiről a tulajdonos azt mondta: srácok, szerintem ebben ennyi van. Sok mindenről álmodtunk ekkor, de arról nem, hogy egyszer a legnívósabb szakmai díjat fogjuk átvenni.
Szabolcs hangsúlyozta, hogy ez nem 2, hanem 4 ember díja, hiszen családi munka.
— A feleségeinkkel, Viktóriával és Barbarával a nyitás évében ismerkedtünk meg. Ők közben elmentek tanulni, gyermekeket hoztak világra, de mindig visszatértek az „Anyukám mondta” életébe. Közös a munkánk és a szakmai áldozataink a siker mögött, amelynek az egyik legfontosabb eleme számunkra az, hogy négyen közösen ennyi ideje tudjuk üzemeltetni az éttermünket.
Még nem tudtuk megünnepelni a díjat, annyi dolgunk volt, de legalább lesz időnk, hogy leülepedjen, hogy felfogjuk. 8 éve létezik ez az elismerés és eddig olyan szakemberek kapták meg, akiknek nagy tisztelői vagyunk, vagy akikkel jó kapcsolatban, akár barátságban vagyunk — fogalmazott a díjazott.
Rengeteg munkánk van ebben a 26 évben. Persze voltak hullámvölgyeink, de ez az életműdíj egyértelműen arra motivál bennünket, hogy van értelme továbbmenni. A siker mindig is inspirált minket, és erőt merítettünk belőle — összegezte pályájukat a Dudásfivér.
Van még egy jelentős vetülete ennek az eredménynek. A Gundel-díjjal párhuzamban nekünk is nagyon fontos a szakmai utánpótlás. Büszkék vagyunk rá, hogy az összes szakácsunk nálunk tanult. Nem messziről jöttek a pénzért dolgozni, hanem mi neveltük ki őket. Hasonlóan a cukrászainkhoz és a felszolgálóinkhoz. Fontos nekünk, hogy a fiatalok velünk vannak és mi példát mutathatunk nekik. Ahogyan az is, hogy az Anyukám Mondta Étteremnek hála a szülővárosunkban tudtunk maradni, ami minta lehet a következő generációnak ahhoz, hogy itthon is meg lehet csinálni a sikert. Külön számít nekünk, hogy ez a gondolkodásmód is része ennek az elismerésnek. Ez csak még jobban doppingol bennünket a folytatáshoz — zárta jövőbe mutató gondolatait Dudás Szabolcs.
Reméljük, Titeket is doppingol mindez, hogy először vagy újra meglátogassátok encsi tagéttermünket és személyesen is halljátok Anyuka bölcs mondanivalóját.
Fotó: Magyar Vendéglátók Ipartestülete