Tagság
Rácalmás ófalujába, a Jankovich Kúria romantikus épületének falai közé és gyönyörű, nyugalmas zöld parkjába érkezett a tíz érdeklődő fiatal.
A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Pest megyei nevelőszülői hálózatának helyettes vezetője, Bacsa Rita felejthetetlen élményként értékelte a programot, amelynek kezdetén a kúria dolgozói — stílusosan — mosollyal fogadták a gyerekeket.
— A Jankovich Kúria történetének bemutatása után a gyerekek körbejárták a szálloda területét és bepillantást nyertek a kulisszák mögé. A fiataloknak ezután lehetőségük nyílt Ádám bácsival, a főszakáccsal saját kezűleg is koreai kimbapot készíteni. A vendégek hihetetlen ügyességgel segítettek be előételük elkészítésébe, a háromfogásos ételsor elfogyasztása után pedig megismerték a létesítményben dolgozó teljes szakmai csapatot is a feladataikkal együtt.
Minden gyermek köténnyel, különleges receptekkel, evőpálcikával és fantasztikus élménnyel gazdagodva tért haza. A látogatás többükben még jobban megkedveltette a szakácsszakmát, és érdeklődést ébresztett bennük más konyhák megismerése iránt.
A SVÉT számára is egyedi programelem, hogy már a „Mosolyt fakaszt” fázisában, a „Mentorprogramot” megelőzően is gasztronómiai tettlegességig jutott egy látogatás. De sajátos a koreai vonal is, így a Jankovich Kúria programszervezése duplán színesítette a mozgalmat.
A Jankovich Kúria az elsők között jelentkezett a „Mosolyt fakaszt” kampányra. A megvalósult program segítségével Rácalmáson is kiváló ugródeszkát kaptak a gyerekek pályaválasztásukat érintően az egyébként is meggyötört szakma, iparág felfedezésére.
— Nekünk szakmai és emberi kötelességünk átadni, hogy igenis szép ez a szakma, legyen valaki akár szakács, akár felszolgáló. Az élet bármely szakaszában, bármelyik pályának lehetnek árnyoldalai, de mi ezek helyett azt igyekeztünk megmutatni, hogy mennyire jó pozitív vendégélményt adni, vagy hogy hogyan működik egy jó munkahely. Mindezt olyanoktól hallhatták a fiatalok, akik szeretik a szakmájukat és szeretnek a vendégekkel foglalkozni.
Házunk nagy erőssége, hogy a személyzetünkről folyamatosan visszaköszön a barátságos vendégszeretet. Ezt érzik is a vendégek, és most a gyerekek is láthatták, hogy bizony lehet ezt a hivatást jól és élvezettel is űzni.
Attila szerint az egészben az volt a legfontosabb, hogy a gyerekek tanultak. Sőt, interaktívak voltak, és sokat kérdeztek.
— Többszörösen jó volt olyan csapattal találkozni, akik nem a telefont nyomkodták vagy egymással beszélgettek, hanem figyeltek. Nagyon ügyesen álltak bele a kipróbálható feladatba is, amikor az előételhez segítséget kértünk tőlük. Érdeklődően kérdeztek és kóstoltak közben. Nagyon pozitív hozadéka volt ez a napnak, ahogyan az is, hogy a házból minden kollégánk szívvel-lélekkel vett részt ezen az alkalmon. Minden felmerülő kérdésre vagy gondolatra szívesen reagáltak, függetlenül attól, hogy front office menedzser, étteremvezető vagy értékesítési vezető volt az illető.
Mindannyiunknak fontos volt, hogy a gyerekek kiszakadhattak egy napra a környezetükből, és megismerhették, hogyan is működik egy 4 csillagos szálloda és vendéglátása. Nekem, mint szállodaigazgatónak éreztetnem kellett, hogy milyen erős belső motiváció van itt minden felnőttben. A szakmán kívül pedig azt is megmutathattuk, hogy hogyan tudják egyre jobbá tenni a világot. Ez a nap abszolút erről szólt, és le a kalappal mindegyik kollégám előtt a hozzáállásuk miatt.
A Kúria is kapott ajándékot, mégpedig utólag. Két kislány is írt levelet, amibe még verset is beépíttetek. Megköszönték a lehetőséget, a nyitottságot és az elfogadást.
— Szerintem az egyik legfontosabb dolog a mai világban, hogy ilyesmire nyitottak legyünk, és segíteni tudjunk például ezeknek a gyerekeknek. Megható volt szembesülnünk azzal, hogy mennyire komolyaknak gondoljuk a hétköznapi problémáinkat, miközben ezeknek a srácoknak boldogság egy ilyen esemény: egy nem mindennapi helyen egy jót ebédelni, finomat enni. Közben arra is gondoltunk, hogy ők gyerekekként mennyire kemény helyzeteket éltek már át. Ezek után azonnal eltörpültek a hétköznapi problémáink.
Fotó: Jankovich Kúria Wellness Hotel & Étterem