Tagság
Pesti István és a Platán Gourmet Restaurant a múlt heti Michelin Guide gálán első és egyetlen vidéki étteremként két Michelin-csillagot kapott. Sőt, az országban csak egy további étterem, a fővárosi Stand érdemelte ki ezt az elismerést, Széll Tamás és Szulló Szabina séf munkájával. Ezúton is gratulálunk nekik!
Pesti István 2015-ben igazolt Tatára. Azután, hogy abban az évben a budapesti Tanti konyhafőnökeként Michelin-csillagot kapott. A séf azt mondja: éppen azért ment vidékre, mert meglátása szerint várható volt, hogy a hazai gasztronómiában a vidék fejlődése lesz a következő állomás. És igaza is lett.
— Valószínűleg nyomon követték és számon tartották nemcsak az elmúlt pár éves, hanem a több tízéves munkámat. Ebben látható a szinten tartás, a folyamatos teljesítés és fejlődés. Azt gondolom, hogy a két Michelin-csillag ennek az elismerése. Persze hangsúlyozom, hogy ez egyértelműen nemcsak az én jutalmam és dicséretem, hanem az egész rendszeré, ami a Platánban működik.
A vidék rögtön tarolt az első Michelin Guide-on. A Platán Gourmet Restaurant két csillagja mellett a Platán Bisztró — a Michelin tányérjával — a Michelin Guide által ajánlott éttermek közé került.
— Nagyon örülök, hogy annak idején megérkezhettem Tatára, és így részesévé váltam a vidéki gasztronómia erősítésének. Azt gondolom, hogy ma mindenki számára fontos, hogy a magyar vidék ebben a szegmensben is erősödjön, és legyen egy olyan jól behatárolható magyar gasztronómia, ami a vidéki teljesítmények és eredmények nélkül nem tud hiteles lenni és működni. A Michelin Guide vidékre való kitekintése szerintem pont annak a katalizátora, hogy felgyorsuljon a vidék fejlődése.
A két Michelin-csillag nemcsak elismerés, hanem hatalmas felelősség is. Hiszen az elért eredményt nemcsak megszerezni, hanem megtartani is feladat. A Platán most kétségtelenül a figyelem középpontjába került, a vendégeknek pedig minden egyes tányérral és fogással meg kell felelni.
— A Platánban első körben az a feladatunk, hogy a helyzetünket stabilizáljuk, és próbáljuk még pontosabbá tenni azokat a pontjainkat, amelyek talán nem 100 százalékosan működnek. Nekünk most magunkat kell behatárolni, és jól megszervezni azt, amire eddig kevesebb időt szántunk. Mostantól egész egységként fognak minket kezelni, amiben nem lehet gyenge pontja a rendszernek.
A két Michelin-csillag megszerzése az étterem foglalásainak számán már most látható. Ez egy lehetőség is, hogy a befektetett munka mindenféle szempontból megtérüljön. Az elismerés olyan biztos hátteret adhat a Platánnak a vendégszám emelkedésével, ami a munkában a minőség további erősítésére irányíthatja a fókuszt. Tehát kedves gourmet-rajongók, gasztronómiai utazásra fel! A cél pedig első körben legyen a tatai Platán Gourmet Restaurant.
Fotó: Platán Gourmet Restaurant