Tagság
A tatai Platán birodalomban is vendégeskedtek és inspirálódtak a gyermekvédelemben élő tanulók a „Mosolyt fakaszt” programunkon keresztül. A nap során a fiatalok az előkelő étteremben költötték el az ebédet, sütiztek az Esterházy kastélyban, testközelből ismerkedtek a gasztronómia több ágával és többek között hallgatták a Michelin-csillagos, Pesti István séf életre szóló szavait.
Varga Vivien, a Platán vezetője részletesen mesélt a gyerekekkel töltött tartalmas órákról.
— Összesen 10 Komárom-Esztergom megyei lakásotthonokban élő gyermek látogatott el hozzánk a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatón közreműködésével. Közülük hárman-négyen eltökélten érdeklődtek a vendéglátás iránt, a többieket gondolkodó fázisban találtuk. Nagyon aranyosak voltak, végig figyeltek, és bár az elején még nem mertek kérdezni, de a végére felbátorodtak.
Pesti István arról beszélt nekik, hogy mit képvisel a szakmában, miért választotta ezt a pályát, mit szeret benne és mi az, ami nehézséget okoz. Azt is elárulta, milyen rögös út vezetett a Michelin-csillagig, és hogy miért vidéken állapodott meg.
Ezt követően a szervizt vezető kollégánk, Fábián Krisztián mesélt arról, hogyan lett felszolgáló, milyen nehézségek vártak rá kezdetben az iskolában, mi a szakma szép oldala, ő miért szereti ezt csinálni és miért tartott ki a pálya mellett. Mint mindenki, ő is kiemelte, hogy a munka az, amit nem lehet kispórolni egyik hivatásból sem. Ha valaki eredményeket szeretne elérni, akkor nagyon sok energiát kell befektetnie.
Minden kollégánk extra hangsúlyt adott annak is, hogy nyelvtudás — főleg az angol nyelv ismerete — nélkül ma már egy fiatal sem tud versenyképesen érvényesülni, függetlenül attól, hogy végül a vendéglátást választja-e vagy sem.
A gyerekeket bevittük az új Gourmet éttermünkbe, ahol az eszközeinket is bemutattuk nekik. A levesfőző kiemelt tetszést aratott náluk. Utána átsétáltunk a street food helyünkre, a KORZÓBA, ahol ebéddel vártuk őket. Elsőként sütőtökkrémlevest kaptak, amihez a sütőtök a kertészetünkből érkezett. Közben a KORZÓ vezető séfje, Hankovszky Dénes mesélt külföldi tapasztalatairól, és elmondta miért lett szakács, mit szeret legjobban a választott szakmájában. A levest követően a gyerekek étlapról rendeltek: valaki hamburgert, valaki quesadillát vagy burritót választott és volt, aki salátázott. Mindenki kedve szerint. A hamburger lett a közönségkedvenc, de mi mindegyik választott ételről elmondtuk, hogyan készült.
Az „ebédszünet” után visszafelé betértünk a szomszédos Esterházy kastélyba a tóparton, ahol a kastély igazgatója tartott nekünk tárlatvezetést a májusban nyitott múzeumban. Végezetül leültünk együtt sütizni a kastély Szalon Kávézójában, ami közvetve hozzánk tartozik, hiszen cukrászatunk látja el termékekkel. Úgy láttam, egy részvevő gyereket sikerült is támogatni, hogy a cukrászpályát válassza.
A nap külön pozitív hozadéka volt a kollégáim hozzáállása. Mindenki vette a fáradtságot, az időt és az energiát, hogy alaposan felkészüljön. Dénes például a szabadnapján jött be, hogy tudjon beszélgetni a gyerekekkel. A legmeghatóbb viszont az volt, hogy mindnyájan elmondták, hogy dolgoztak külföldön és milyen fontos az idegennyelv-tudás és az idegenben szerzett tapasztalat, de az még fontosabb, hogyha felvértezték magukat a fiatalok, akkor jöjjenek haza.
Szerintem nagyon lényegesek és hasznosak az ilyen kezdeményezések, nemcsak a vendéglátás szakmában, hanem bármelyikben. És nemcsak a nevelőotthonban nevelkedő gyerekeknek, hanem minden gyermeknek. Azt gondolom, szerencsés lenne, ha mindegyikük beleláthatna, hogy milyen pályát választ, mielőtt valóban mellette dönt.
Fotó: Platán Tata