Tagság

Molnár Attila újabb világsikere

Büszkeségünk nem is lehetne nagyobb. SVÉT-taguk, a One Eleven kávépörkölő alapítója és tulajdonosa, Molnár Attila világszinten ismét nagyot alkotott. Három olyan kávékészítő eszközt is kifejlesztett, amelyek — a szabadalomnak köszönhetően — örökre beírják Attila nevét a kávétörténelembe.


A négyszeres magyar baristabajnok hosszú évek óta a kávé körül éli mindennapjait. Egy dolog hajtja: a legjobb kávé elkészítése. Ehhez azonban nemcsak jó kávé, hanem jó eszköz is szükséges. És bár ma már rengeteg korszerű eszköz áll rendelkezésre a piacon, de milyen jó, hogy Attila maximalistaként még jobbat, a tökéleteset kezdte el keresni.

A célhoz vezető út
 

A fejlesztéshez Attila legnagyobb motivációja az volt, hogy nem tudott olyan ízű kávét készíteni a meglévő eszközeivel, amilyet szeretett volna. Egyszerűen nem volt elégedett a kávé ízével. 

Először meglévő filterkávé-készítő eszközöket kezdett átalakítani, újragondolni. Lyukakat fúrt rájuk, csöveket vezetett ki, másfajta eszközökkel keresztezte azokat, flexelt és hegesztett. 

Rájött, hogyha különböző pontokon engedi kifolyni a kávét a filterkávé-készítő eszközökből, akkor változik a kávé íze. Kiderítette azt is, hogy egy-egy főzetnek olyan extrakciós pontjai vannak, amelyek külön-külön is finomak, ezért ezeket utólag összekeverte egy csészébe.

Drops Coffee Brewer
 

Attila öt különböző karakterisztikájú filterkávé-készítő eszközt modellezett le, és próbált belőlük egyetlen eszközt összegyúrni. Ebből született meg a Drops Coffee Brewer, amivel olyan filterkávét tudott készíteni, amit azelőtt nem tudott. 

Ehhez Csonka Lászlót hívta segítségül, aki a világhírű jénai üvegedények gyártó cége, a Trendglas Jena egyik CO-ja és egyben tulajdonostársa. A Drops Coffee Brewer a Trendglas Jena brand külön tagozataként került kiadásra.

Drops Coffee Brewer
Drops Coffee Brewer


Cuppingolás elegánsan
 

A cuppingolás egy hosszadalmas, kb. 10 percet igénybe vevő folyamat. Őrölt kávét áztatunk csészébe, az leülepszik, majd a zaccos víz tetejéről levesszük a kávét egy kanállal, és hangosan szürcsöljük. Igazából ezzel a technikával lehet megérteni egy kávé ízeit — meséli a kávézás magasabb szintű fortélyait Attila.

Csakhogy ez nem annyira esztétikus például egy vendéglátóhelyen. Ezért Attila elkezdte tanulmányozni a cupping, vagyis a professzionális kávékóstolás és kávé-analizálás fő pilléreit, majd átemelte a technikákat. 

„Cuppingnál a kanálról szürcsöljük a kávét, vagyis oxigénnel dúsítjuk a folyadékot. Azért szürcsöljük, hogy jobban vaporalizálódjon, jobban kijöjjenek az aromái, jobban észrevegyük a rejtettebb aromákat, és mélyebb analízissel tudjuk megállapítani, hogy melyek a kávé aromái. Ezek eléréséhez oxigénre van szükség.”

A cuppingoláshoz 1-2 perc az előkészület, 4 perc szükséges az áztatáshoz, majd újabb 4 perc a kávé lehűléséhez. Ennyi idő alatt a kávé ízkarakterisztikája jobban kinyílik, és előtérbe kerülnek az elegánsabb ízjegyek. (A forró kávéban inkább a testesebb, dominánsabb, keserűbb jegyek vannak előtérben.)

„Azt gondoltam, hogy fontos, hogy ez a folyamat ne 10 percig tartson, és sikerüljön szintén rövid idő alatt lehűteni a kávét. Csonka Lacival, 3T-nek neveztük el az általunk piacra dobott technológiát. Három fontos szóval játszottunk a névadásnál: taste, time és temperature, vagyis íz, idő és hőmérséklet.”

Bari X
 

A 3T technológia hosszú kísérletezés után öltött testet: légszárnyakkal készült el az üvegkanna. Az ebben elkészített kávé megpörgetve olyan hullámokat generál, amivel oxigén jut a folyadékba, és csökkenni kezd a kávé hőmérséklete, így folyamatosan változnak az ízek. A Bari X kávé dekanter kannával tehát az elkészült kávé ízét lehet alakítani, személyre szabni, mindig újabb és újabb karaktert kihozva belőle. 

„A Bari X kannánál (amit feltaláltam), lehetőség van arra, hogy egy elkészült kávéitalt felturbózz, és a folyadék legjobb arcát hozd ki anélkül, hogy újra kellene készítened. Mert lehet, hogy jó a kávé, csak nem jöttek még elő benne a rejtett aromák és jegyek, de a Bari X kancsóval villámgyorsan kihozható a maximális potenciál.” 

Bari X
Bari X


CHEMAER-sztori
 

A CHEMEX 1941 óta készít autentikus filterkávé-készítő eszközöket, amelyek a speciality kávé szakmában nagy presztízzsel rendelkező brandnek számítanak. Attila a cég tulajdonosának is elküldte a magyar fejlesztést.

„Kitakartunk mindenféle anyaggal egy eredeti CHEMEX-et, és egy másikat, amit Csonka László alakított át a levegővaporáló szárnyakkal. Kiküldtük Amerikába, és egy online kóstolót tartottam a CHEMEX tulajdonosának. Ő elkészített mindkét eszközben egy-egy kávét, ugyanazzal a recepttel. Mindkettőt megkóstolta, de nem érzett különbséget a kettő között. Ekkor kértem, hogy a még mindig bebugyolált, átalakított CHEMEX-et pörgesse meg 20 másodpercig, az óramutató járásával ellenkező irányba. Amikor ezt a kávét megkóstolta, felkiáltott, hogy Atya ég! Mit művelt az eszköz ezzel a kávéval?”

A mesébe illő történet azzal ért véget, hogy a CHEMEX tulajdonosa azonnal beleszeretett a magyar fejlesztésbe. Azóta elkészült a CHEMAER, piacra is került, és konténerszámra vásárolják a világon. 

A CHEMAER-t Amerikában már nagyon sokan tesztelték: szakmabeliek és baristabajnokok is. Attila elmondása alapján 96-98 százalékuk innovatívnak értékelte a fejlesztést, amelynek — a CHEMEX készülékek 1941-es gyártása óta — mostantól már magyar vonatkozása is van, hiszen magyar fejlesztéssel készül az új eszköz.

CHEMAER
CHEMAER


Tripla termékfejlesztés a piacon

„Néhány nappal ezelőtt egyszerre jelent meg a hazai és az amerikai piacon is a CHEMAER, és egyúttal a saját fejlesztésű 3T by Trendglast is piacra dobtuk Csonka Lászlóval, a Trendglas-szal közösen. 
Tehát már most vásárolható tőlünk, valamint a Trendglas hivatalos gyártói oldaláról is a 3T-vel kifejlesztett Drops Coffee Brewer, valamint a Bari X kanna, és kapható az Egyesült Államokban a CHEMEX-től a CHEMAER.”

Molnár Attila
Molnár Attila


„Szakemberként nem is tudnék nagyobb dobást elképzelni, mint azt, hogy feltaláltam egy kávékészítő eszközt, amit az egyik leghíresebb kávékészítőeszköz-márka velünk megvalósított, és amíg élünk, valószínűleg ezt az eszközt gyártani fogják.”

Mi micsoda — egyértelműsítő
 

Bari X — levegődúsító kancsó. Az eszközt azoknak kínálják, akik nem akarják megvenni például a CHEMEX-et, hanem csak a kannát. Ők azt az eszközt használhatják a tetejére, amit szeretnek. Lehet az például egy Harió, vagy egy Aeropress


Drops Coffee Brewer — extra filterkávé-készítő eszköz. A kannával együtt is használható. 5 különböző extrakciós ponton készíti el a kávét, tehát öt az egyben.


CHEMAER — három az egyben. Egy kávékészítő-eszköz, egy decanter, és egy olyan decanter, ami tartalmazza az Attiláék által szabadalmaztatott légszárnyakat, amivel az oxigént bele lehet dúsítani a folyadékba.


A Bari X és a Drops Coffee Brewer itt szerezhető be, a CHEMAER pedig itt.


Fotó: One Eleven