Panificio Il Basilico büszkeség — olasz kenyérleves, mandula, gránátalma, kenyérfagylalt
Az ország pékje, Szabi A Pék nevétől is visszhangos szentendrei tagéttermünk, a Panificio Il Basilico virtuális kifutóra küldi Nektek színes-szagos étlapjának büszkeségét. Bodnár Gábor séf meséjétől alighanem a torkotokban is gombóc lesz a végén, nemcsak a tányéron.
— Ez az izgalmas, összetett ritkaság több, mint egy éve szerepel étlapunkon. Azóta, amióta én itt vagyok, de hiszem, hogy innentől állandó és örök.
Ezt is Szabolcshoz köthetjük. Az általa tovább nevelt 105 éves kovásszal sütött kétkilós kenyérből készítjük a nagyon finom és intenzív kenyérlevest. Ez Olaszországban eléggé elterjedt levestípus, de mi még kicsit megbolondítottuk fokhagymával, mandulával és gránátalmával. Ezek mind jól kiemelik vagy egy kicsit kompenzálják Szabi kenyérének jól megszokott, jellegzetes, fantasztikus ízvilágát. Már az alapanyag is nagyon értékes, és mi nem szeretnénk semmivel elvenni az izéből, csak kihangsúlyozni azt.
További különlegesség, hogy ugyanebből a kenyérből fagylaltot is készítünk a leves mellé, plusz textúrát jelentő pirított kenyérmorzsával és pirított mandulával. A fagyi alapvetően is a kenyér eredeti édességét-sósságát képviseli, de ezt még fokozzuk. A gránátalma savasságot ad az ételnek, a kenyérmorzsa pedig (amit szintén ennek a kenyérnek a héjából állítunk elő) karamelles állagot kölcsönöz a kompozíciónak. A fagylaltunk nagyon krémes és könnyű, amire egy picike, sajátkezűleg készített snidling- vagy medvehagymaport szórunk befejezésképpen.
Ajánlom mindenkinek, aki kicsit el akar szakadni a jól megszokott gulyás-húsleves-krémlevesek hármastól, mert ez teljesen más, már alap ízvilágban is. A kenyérfagylalt pedig sokak számára lehet újdonság. Szerintem az országban máshol nem nagyon találni ilyesmit. Mi is nagyon szeretjük a csapattal, egyszerűen azért, mert baromi finom!