Tagság

Summa — Ilyen volt 2021 a SVÉT-nél

2021 rendkívüli év maradt. Így, a legvégén már jól tudjuk, hogy csak részben hozta meg a sokak által várt megváltást. Sőt, még több holtidőt jelentett a vendéglátás számára. A Stílusos Vidéki Éttermiség azonban kitartott, fejlődött és több irányba nyitott a nehezített pályán. Évet értékel Ruprecht László, a SVÉT elnöke.

Érdekes év volt 2021. Mégis sikerült 2020-hoz képest könnyebben alkotni — így összegezte 2021-et Ruprecht László, a SVÉT elnöke.

— Hiába volt ez az év — főleg az elején — kevésbé szép, a végén elmondhatjuk, hogy sokmindennek örülhetünk, és viszonylag sok tervünk megvalósult. Persze rendezvényeink tekintetében csonkák maradtunk idén is, de ennek ellenére sikerült új programsorozatokat indítani, és csatlakoztunk mások kezdeményezéseihez is.

 

A Konyha Piaca és a Páskom Termelői Napok — a SVÉT 2021-es új közönségi-közösségi élményei

Az idei esztendőben két új program is született, amelyek némi vigaszt jelentettek arra, hogy a SVÉT éves nagy rendezvényét nem lehetett megtartani. 

— Az újraélesztett mosonmagyaróvári Malom Placcon mutatkozott be a — SVÉT éttermeket, termelői partnereket és környékbeli termelőket egyetlen gasztrobörzében egyesítő — Konyha Piaca, ami egy igazi családi programmá vált. De idén az egyik Stílusos Vidéki Szálloda partnerünk, a lajoskomáromi Páskom Cottage is társult velünk új helyszínként egy hasonló megmozduláshoz, a Páskom Termelői Napokhoz. Ezeken kívül pedig több független hazai gasztrorendezvényen képviselték egyesületünket tagjaink.

 

Tovább erősödött 2021-ben a SVÉT és a minőségi helyi termelők kapcsolata

A vendéglátás nehéz helyzete ellenére a SVÉT kiemelt hangsúlyt fektetett arra, hogy tovább építse a jó kapcsolatot a minőségi hazai termelőpartnerekkel. 

— Minden kezdeményezés, projekt az ő együttműködésükkel valósult meg, legyen szó akár rendezvényről, akár filmsorozatról, akár szakácsversenyről. Ahol csak lehetett, ott a SVÉTsztal online termelői, kiszállítói rendszerét is becsatornáztuk.

 

2021 a SVÉT szakácsversenyek éve is volt

A SVÉT túllépett a kizárólag szakmai alapon, és versenyen keresztül vonta be a gasztronómiába az amatőr hobbiszakácsokat.

— Ezt a célt szolgálta online házi séfversenyünk, „Ismerd meg és főzd a hazait” címmel. A másik hasonló jelentőségű versenyünk az ország szakácstanulóinak szólt, és nagyszabásúan az OMÉK-on bonyolítottuk le az Agrármarketing Centrummal, az Agrárminisztériummal és a Magyar Konyha Magazinnal közösen.

 

A 2021-es gasztronómiai folkTREND!-díj zsűriasztalához ült a SVÉT

— A folkTREND! program több kategóriában és több szférában is értékeli az egyszerre értékápoló és értékteremtő szereplőket. A gasztronómia idén először csatlakozott a köreibe. Mi pedig az Agrárminisztériummal közösen zsűriztünk, és adtuk át a díjat az első győztesnek az OMÉK-on.

 

Magyar gyümölcskampány követe volt a SVÉT 5 hónapon át

A hazai meggy, kajszibarack, szilva, körte és alma népszerűsítéséhez csatlakozott a SVÉT. A cél az volt, hogy a tagéttermekben a vendégek különleges ételeken keresztül fogyaszthassák a hazai gyümölcsöket.

— A Fruitmarketing Kft. országos éttermi gyümölcsnapjaihoz idén teljes egyesületünk társult. 22 tagunkkal vettünk részt országszerte öt magyar gyümölcs népszerűsítésében. Külön büszkeség, hogy ez a program egyéni éttermi szinten valósult meg. A minőségi magyar gyümölcs havonta kreatív SVÉT-es fogásokban köszönt vissza a vendégek asztalán. A program nagy siker lett, sokaknak nyújtott élményt, és ennek nagyon örülök.

 

„Mosolyt fakaszt” és gasztronómiai mentorprogram — ahol a gyermekvédelemben élők kerültek a középpontba

Tavaly a járvány akadályokat gördített a programok elé, ám idén mindkét esemény megvalósult. A célközönség azok a gyerekek voltak, akiknek talán kevesebb a lehetőségük, hogy szakértő kezek irányítsák karrierjük indulását. 

— Idén nagy lépésünk volt, hogy tagéttermeink csatlakozásával országos szintre emeltük a „Mosolyt fakaszt” programot, vagyis a gyermekvédelemben nevelkedő, a gasztronómia iránt szakmailag érdeklődő vagy azt már tanuló fiatalok vendéglátását és pályaorientációs motiválását. Elindítottuk ennek egyenes ágú folytatását, a gasztronómiai mentorprogramot, ahol szakmai gyakorlatot biztosítunk egyesületi helyszíneinken a már aktív tanulóknak. Azt mondhatom, hogy — több szempontból — ez a két program jelentette a legfontosabb küldetésünket ebben az évben.

 

Elindult a SVÉT magazin és saját műsorok születtek

Ettől az évtől már saját kommunikációs csapat erősíti a vidéki gasztronómia bemutatását. Az online magazin mellett pedig végre online műsorok is készülnek a SVÉT égisze alatt.

— Lényegesen megújult és erősödött a SVÉT kommunikációja 2021-ben. Idén ment keresztül a legnagyobb fejlődésen, hiszen elindítottuk a Főzd a hazait! és a Válaszd a hazait! sorozatokat. Az előbbi már 13 részt megért, és még nagy terveink vannak a folytatással.

A honlapunkon pedig elindult saját SVÉT magazinunk, de megújult a Facebook és az Instagram oldalunk kommunikációja is.

 

Mi vár a SVÉT-re 2022-től?

 

Jövőre intenzív folytatás várható, mégpedig szinte minden szinten. Az idén megkezdett programok sem állnak le, sőt, nemzetközi színtérre lép a SVÉT.

— A „Mosolyt fakaszt” és a gasztronómiai mentorprogram a jövő terveiben is kitüntetett jelentőségű — hosszútávú értékteremtő szerepük miatt. Az edukáció egyébként is fontos lesz, de az eddig szórakoztató hangvételű főzőműsorainkkal is szeretnék kicsit komolyabb, oktató irányba elmozdulni.

Még az eddigieknél is többet igyekszünk majd tenni a vendéglátás jövőjéért, és nemzetközi szinten is szeretnénk bővíteni edukációs programjainkat. Ennek érdekében a Vajdasággal és Erdéllyel is kapcsolatba léptünk.

Bár sok tervünk idén nem tudott megvalósulni, de a jövő évi rajtra nagyon készülünk. Ilyen például egy együttműködés a Pannon Bormíves Céhhel, aminek a részleteit még nem fedjük fel. Ahogyan a nyersanyagokra, úgy a kulturális eseményekre, illetve az éttermeink környékén található turisztikai attrakciókra is jobban, kampányszerűen fókuszálunk majd. És előkészületben van egy kooperáció a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.-vel is.

2021-ben a SVÉT-tagfelvétel visszafogottan történt. Egyedül a One Eleven Roastery soproni kávépörkölőt üdvözölhettük tagjaink között, de több étterem már egy éve vár jelentkezésével a felvételre. Jövőre biztosan sok fejlemény várható ennek kapcsán az életünkben.

2022-ben végre szeretnénk megrendezni az éves hagyományos nagy rendezvényünket is, előtérbe helyezve a termelők mellett a borászatokat is. A rendezvény végleges helyszíne még tárgyalás alatt van, de január-február környékén bejelentjük, mint 2022 egyik első jelentős SVÉT fejleményét.

Végül így, az év végén szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik segítették munkánkat és hozzájárultak ahhoz, hogy programjaink megvalósuljanak. Külön köszönet az Agrármarketing Centrumnak, az Agrárminisztériumnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Magyar Turisztikai Szövetségnek és a Magyar Turisztikai Ügynökségnek. 2022-ben folytatjuk.