Tagság

SVÉT évindító interjú 2021. No. 1. Ruprecht Lászlóval, a SVÉT elnökével

Felcsaptuk 2021 SVÉT könyvét az első oldalon és írunk bele, akármilyenek is lesznek a lapok. Évstartoló beszélgetéseket sorozunk gasztroegyesületünk minden tagjával. A sorozat az egyesület elnökével, Ruprecht Lászlóval indul, aki idén új étterem-projektbe kezd Etyeken.
 

Mik a SVÉT-tervek és milyenek a kilátások egyesületi szinten 2021-re?

— Az újranyitás után is alkalmazkodnunk kell majd, hiszen a vírus velünk fog élni. Ezért fontos, hogy úgy alakítsuk tereinket, hogy a vendégek minél messzebb tudjanak ülni egymástól, lehetőleg szabad ég alatt is.

Ezért nagyobb rendezvényeket egyesületként sem tervezünk az idén. Kisebb létszámú, szabadtéri programokban gondolkodunk, de széthúzható, nagyobb helyszíneken. Ezen kívül a régi ügyeinket továbbvisszük, sőt megerősítjük. Ezek a következők:

  • Folytatjuk a #mosolytfakaszt programot az Emberi Erőforrások Minisztériumával, a gondozás alatt élő gyerekek gasztronómiai nevelésére, oktatására.
     
  • Új oktatási program kidolgozásába kezdtünk a Magyar Turisztikai Ügynökséggel.
     
  • Szeretnénk kiszélesíteni a kapcsolódó termelőink körét, többek között a 2020-ban indult SVÉTasztalt, a hazai alapanyagok házhoz szállításának kiterjesztésére.
     
  • Szeretnénk továbblendíteni jó kapcsolatunkat az Agrármarketing Centrummal és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal.
     
  • A Magyar Konyhával jó pár éve a termelők piacra juttatásához kutatásokba kezdtünk. Ezt is folytatni és kapacitálni készülünk.

Új törekvésünk, hogy a közeljövőben a SVÉT rendezvényeken is megjelenjenek a termelők. Idén a SVÉT kommunikációja is új irányt vesz.

Magazinszintű tájékoztató oldalt célzunk, ahol az éttermektől a termelőkön át az oktatásig minden és mindenki hangot kaphat.

Szeretnénk felmérni az új, lehetséges csatlakozó éttermeket is; megtalálni, megismerni a jó gasztronómiájú, SVÉT-en kívüli vidéki éttermeket, amelyek hasonló filozófia mentén működnek.
 

Mi a kitartási üzeneted az embereknek a korlátozások idejére?

Leginkább az, hogy kitartást! Szerintem már mindenki látja az alagút végét. Amikor majd újra megnyitnak az éttermek, akkor is vigyázni kell egymásra. De ahogy mondják, minden rossz után jó jön, és reméljük, hogy ez a jó hamarosan megérkezik.