Tagság

Új SVÉT beszálló a zebegényi Natura Hill Vendégház és Étterem

A Dunakanyar mesés, egyedülálló panorámás pontjáról, Zebegényből, új stílusos vidéki tag csatlakozott hozzánk, a 11 szobás Natura Hill butikhotel étterme. A vendégház előtt levendulamező terül el, a hotel és az étterem védjegyeként. Mind a szállás, mind a konyhája tudatosan, a fenntarthatóság jegyében működik. Mindezekről Szilvási Mihály séf mesél.

Mi a Natura Hill esszenciális vonzereje, legfontosabb hívószavai

 

— A környezet is hozzátesz az étkezési élményhez, az ételek és a kiszolgálás minősége mellett. Jelentős plusz, ha társul hozzá egy fantasztikus naplemente. Alapanyag-központú konyhát viszünk. Igyekszünk magyar — sőt amennyire csak lehet, regionális — termékekkel, terményekkel dolgozni. Tudatosan törekszünk a minőségi alapanyagok felkutatására. Van egy saját pici kis fűszerkertünk is, amit szintén szeretnénk minél jobban kihasználni. Sokmindent tartósítunk, savanyítunk, szárítunk, aszalunk. A vendégházzal párhuzamosan konyhánkban is kiemelt hangsúlyt fektetünk a veszteségminimalizálásra. Úgy főzünk és dolgozunk, hogy közben ne termeljünk szemetet. 

Melyek a konyhátokat meghatározó további fontos tényezők, elvek

 

— Az alapanyag-centrikusság ebből a szemszögből is meghatározó. Nem elnyomni, hanem középpontba helyezni akarjuk az ízeket. Ahogyan a boroknál, az ételeinkben is rétegesen épülnek fel az ízek. Igyekszünk a tányéron mindenből a legmélyebb ízt kihozni.

Nincs étlapunk, freestyle alkotói konyha vagyunk. Mindig változtatunk, az adott nap és a vendégek igényei alapján. Az asztalfoglalóinkkal például előre egyeztetnek a kollégáink többek között arról is, hogy van-e valamilyen érzékenységük, allergiájuk. Úgy akarjuk összeállítani a menüsorainkat, hogy az mindenkinek jó lehessen. 

Azt nem állítjuk, hogy mindennap mást főzünk, lehetetlen is lenne. Ám hiába lesz a következő héten ismét mangalicahús az ajánlatban, csak a fő alapanyag ugyanaz, a részletek és a kiegészítők változnak. Ha egy szezonban jól elkapjuk egy-egy alapanyag fonalát, akkor próbálunk vele minél többet játszani, és minél ügyesebben kísérletezni. Azt a technológiát, ami bevált, egy év múlva is bevetjük, de mindig igyekszünk továbbfinomítani.

 

Melyek a legnagyobb büszkeségeitek

 

— Minden, amit magunk tettünk el vagy nevelgetünk. Például a főzéshez használt házi lekvárjaink, szárított fűszereink vagy pedig a szintén új SVÉT-tag, a BOTANIQ Turai Kastély Clarisse étterméből származó, és általunk továbbnevelt kombucha gombánk. Alapvetően büszkeségünk az, hogy nagyon sok saját alapanyaggal dolgozunk, és nem egy nagykereskedés polcáról vesszük le azokat. Amit csak tudunk, igyekszünk megteremteni, hogy ettől is különlegesek legyenek az ételek.

A pazarlásmentességre is külön büszkék vagyunk. Ez nemcsak kommunikációs dopping, hanem ténylegesen is egyre nagyobb érték. Nem mindegy, hogy a petrezselyem szárát kidobjuk vagy például lekovászoljuk, és nyáron egy hideg zöldséglevest öntünk fel a savanykás, sós levével. Ez munkaigényesebb, de fenntarthatóbb. Ez nekünk is jó, és annak is, aki elfogyasztja. Ez korunk sok gyomorbetegségére hasznos. Az élőflórás, savanyított alapanyagok újraélesztően hatnak a szervezetünkre.

 

Hogyan érintett Titeket a SVÉT-tagság, és mit gondoltok az egyesületről

 

— Örülünk neki! Jó egy közös értéket képviselő összefogás. Ez a vendégcentrikus éttermek érdekképviselete, azoké a helyeké, amelyek szeretnének jól és tisztességesen vendéglátni. Hasonló gondolkodású emberek közös felülete, egy pozitív értelemben vett gittegylet, ami magában többet érhet el más éttermek megvásárolt említéseinek hatásánál.

 

Milyen terveitek vannak a Natura Hill világában

 

— A COVID alatt igyekeztünk előre menekülni, például bővítettük, fejlesztettük a konyhát. Szeretnénk ezt most minél jobban kihasználni, és minél több vendéget fogadni. Vannak persze távlati terveink is. Mindig igyekszünk előre nézni, de azt is meglátni, hogy az adott helyzetből hogyan lehet a legtöbbet kihozni.

 

Hogyan találkoztál a Natura Hillel

 

— A Natura Hill a látókörömben volt, és szimpatikus volt számomra a szemlélete. A közösségi média felületeiken is követtem őket. Amikor új helyet kerestem, kapcsolatba léptem Adriennel, és mesébe illő, szerencsés egybeesés volt, hogy pont ekkor kerestek kollégát.

A lokáció is nagyon vonzott. Zebegény csodálatos szeglete a Dunakanyarnak. Korábban sokat utaztam és költöztem a világban, amerre csak vitt a szakma, de három éven belül itt megtaláltam a feleségemet és már megszületett a kisfiam is.

 

Hogyan alakult az előtörténeted, mik az eddigi tapasztalataid

 

— Kecskeméti születésű vagyok. Elsőként egy ottani lovas kúriában tanultam és kezdtem dolgozni. Budapesten, vidéken is több helyen megfordultam, de nem találtam a helyemet, és kimentem Spanyolországba, ahol egy nyugdíjas éveiben is aktív, korábban Németországban élt, magyar származású séf mellett tanultam katonás, német precizitású rendet a konyhán. A következő állomás Franciaország volt, ahol nemzetközi környezetben egy szakács-iskolapadba ültem. Az 5 csillagos Grand Hotel konyháján dolgoztam magas minőségű alapanyagokkal, egy jó hierarchiájú konyhán. Majd egy Michelin-csillagos francia-ázsiai-északi/Nordic konyhás fúziós étterembe mentem tovább. Ott ismerkedtem meg az étlap nélküli, alapanyag-központú szemlélettel. Innen érkeztem haza. 

 

Milyen személyes céljaid vannak még itt, a Natura Hillben

 

— Hogy folyamatosan élményvendéglátást biztosíthassunk a vendégeinknek. Ezen kívül a kertünkben rejlő lehetőségeket lenne még jó maximalizálni, hogy még több saját alapanyagból is dolgozhassunk.

 

Fotó: Natura Hill Zebegény