Tagság
A Baranya megyei kis település, Hosszúhetény, alig 3 ezer lelket számlál. Gondolhatnánk, hogy a hazai falvak vendéglátása évtizedek óta elválaszthatatlan a hústól, ám egy-egy kitérő csak még különlegesebbé és egyedibbé teheti az olyan helyeket, amelyek szándékosan fordítanak hátat a megszokásnak, a sablonoknak. Ilyen például SVÉT-kincsünk, az Almalomb is.
Az Almalomb a vidéki élet tematikáját kortárs, nagyvilági szintre emelve várja az ország délnyugati szegletében a gasztroturistákat. Nem meglepően semmiben sem határolja be őket az eldugott helyszín vagy a településméret. A vegetáriánus és a vegán fogás témája pedig teljesen létjogosult kérdés az esetükben. Háziasszonyuk, Csaplár Judit mesél erről.
A vegetáriánus fogás nyitás óta kötelező eleme az Almalomb étlapjának. Viszont a vegán vonal egészen friss náluk.
— A vegán váltás nagyjából fél éves. A korábbi vegetáriánus ételünket alakítottuk át vegánná, a rendszeres igényeket figyelembe véve. Mivel a szezonális étlapjaink egyébként is rövidek, ezekből mindössze egyet kínálunk, de cserébe ez a kínálattal együtt gyakran változik.
Visszatérő vegán vendégek régebben is voltak az Almalombban. Korábban az ő igényeiket ad-hoc jelleggel elégítették ki.
— Ha foglaltak hozzánk, a meglévő étlapunk elemeiből kombinálva alkottunk számukra. Azonban azt tapasztaltuk, hogy egyre többen kerestek vegán ételt, a vegetáriánus fogást rendelők pedig egyre gyakrabban jelezték, hogy vegánnak még jobban örülnének. Mi erre reagáltunk a változtatással.
A vegán hullám mêg egyetlen étel mellett is kihívó újdonság volt az Almalomb konyháján.
— Azzal, hogy nyitottunk erre az irányzatra, a konyhánk személyzetét tovább kellett képezni, hogy a lehető legjobban megfeleljünk a vegán igényeknek. Kezdettől fontos volt, hogy ezen a téren se legyünk egysíkúak, hanem minél izgalmasabban főzzünk azoknak, akik ezt az opciót keresik.
Alapvető hozzáállásunk, hogy a vendégigényeket mindenképpen figyelembe vesszük, a csapatot és a konyhát pedig ennek mentén képezzük. A laktóz és a glutménentes opciók is elengedhetetlenek nálunk, hiába rövid az étlap. Ahogyan a vendégeink változnak, úgy nekünk is kell. Eljött az idő, hogy vegetáriánus-vegán témában is túllépjünk a rántott sajt-grillsajt vonalon.
A vegán vendégek számára nem lehet természetes, hogy egy vegyes konyha alapból felkészült rájuk. Az ő igényszintjükre külön úton kell eljutni.
— Mi szívesen bevonjuk a vendégeinket a gondolkodásba. Hiszen a vegánok akár már évek óta kísérleteznek ezzel az étrenddel. Nekünk nem ördögtől való a vendégeinktől is tanulni, hiszen a közös gondolkodásból születhet igazán jó eredmény. Fontos ehhez a visszajelzés, sőt, akár a módosítási javaslat. Nekünk nem ciki, ha kimondják, hogy „jó volt, de így még jobb lenne” vagy hogy „kellene egy csavar a végére”. A vegán életforma még mindig nem érint széles köröket, de akiket igen, azok annál elhivatottabbak. Mi nagyon nyitottak vagyunk azokra a vegán vendégekre, akik szintén nyitottak egy vegyes étteremre.
A szakácsaink eredetileg nem erre tették fel az életüket, de szívesen tanulnak. Izgalmas folyamat ez, aminek van jövője.
Akik most bizalmat szavaznak az Almalomb vegán ételművészetének, azoknak készül a sült zeller, paradicsom, csicseriborsó-saláta.
— A paradicsom és a zellerszár együtt, egész borssal forr 3,5-4 órán át. Közben csicseriborsó-pürét készítünk és összekeverjük az egész csicseriborsóval, majd bőségesen adunk hozzá petrezselymet, curryt, lime-ot, citromot, sót és frissen őrölt borsot. A paradicsomot felcikkezzük, majd olívaolaj, só és frissen őrölt bors társaságában 30 percig sütjük 180 fokon, a sült zellert pedig 4 órán át 200 fokon.
Hiába meggyőzőek a számadatok és a folyamat összetettsége, a mellékelt kép most is többet mondd 1000 szónál, egyszerűen gusztusborzoló!
Fotó: www.mivesfotografia.hu