Tagság

Vegán kitérő az Almalombban

A Baranya megyei kis település, Hosszúhetény, alig 3 ezer lelket számlál. Gondolhatnánk, hogy a hazai falvak vendéglátása évtizedek óta elválaszthatatlan a hústól, ám egy-egy kitérő csak még különlegesebbé és egyedibbé teheti az olyan helyeket, amelyek szándékosan fordítanak hátat a megszokásnak, a sablonoknak. Ilyen például SVÉT-kincsünk, az Almalomb is.

 

Az Almalomb a vidéki élet tematikáját kortárs, nagyvilági szintre emelve várja az ország délnyugati szegletében a gasztroturistákat. Nem meglepően semmiben sem határolja be őket az eldugott helyszín vagy a településméret. A vegetáriánus és a vegán fogás témája pedig teljesen létjogosult kérdés az esetükben. Háziasszonyuk, Csaplár Judit mesél erről.

Csaplár Judit, az Almalomb Kulináris kitérő, találkozóhely háziasszonya
Csaplár Judit, az Almalomb Kulináris kitérő, találkozóhely háziasszonya

Az Almalomb fejlődéstörténete a vegetáriánus ételtől a vegánig

 

A vegetáriánus fogás nyitás óta kötelező eleme az Almalomb étlapjának. Viszont a vegán vonal egészen friss náluk.

— A vegán váltás nagyjából fél éves. A korábbi vegetáriánus ételünket alakítottuk át vegánná, a rendszeres igényeket figyelembe véve. Mivel a szezonális étlapjaink egyébként is rövidek, ezekből mindössze egyet kínálunk, de cserébe ez a kínálattal együtt gyakran változik.

 

A növekvő vegán tendencia hatása az Almalombra

 

Visszatérő vegán vendégek régebben is voltak az Almalombban. Korábban az ő igényeiket ad-hoc jelleggel elégítették ki.

— Ha foglaltak hozzánk, a meglévő étlapunk elemeiből kombinálva alkottunk számukra. Azonban azt tapasztaltuk, hogy egyre többen kerestek vegán ételt, a vegetáriánus fogást rendelők pedig egyre gyakrabban jelezték, hogy vegánnak még jobban örülnének. Mi erre reagáltunk a változtatással.

 

A vegán ételalkotás kihívásai az Almalomb konyháján

Fészer26 rendezvénytér –  Almalomb Kulináris kitérő, találkozóhely, Hosszúhetény
Fészer26 rendezvénytér – Almalomb Kulináris kitérő, találkozóhely, Hosszúhetény

A vegán hullám mêg egyetlen étel mellett is kihívó újdonság volt az Almalomb konyháján.

— Azzal, hogy nyitottunk erre az irányzatra, a konyhánk személyzetét tovább kellett képezni, hogy a lehető legjobban megfeleljünk a vegán igényeknek. Kezdettől fontos volt, hogy ezen a téren se legyünk egysíkúak, hanem minél izgalmasabban főzzünk azoknak, akik ezt az opciót keresik.

Alapvető hozzáállásunk, hogy a vendégigényeket mindenképpen figyelembe vesszük, a csapatot és a konyhát pedig ennek mentén képezzük. A laktóz és a glutménentes opciók is elengedhetetlenek nálunk, hiába rövid az étlap. Ahogyan a vendégeink változnak, úgy nekünk is kell. Eljött az idő, hogy vegetáriánus-vegán témában is túllépjünk a rántott sajt-grillsajt vonalon.

 

A fejlődéshez fontos a vegán vendégek együttműködése

 

A vegán vendégek számára nem lehet természetes, hogy egy vegyes konyha alapból felkészült rájuk. Az ő igényszintjükre külön úton kell eljutni. 

— Mi szívesen bevonjuk a vendégeinket a gondolkodásba. Hiszen a vegánok akár már évek óta kísérleteznek ezzel az étrenddel. Nekünk nem ördögtől való a vendégeinktől is tanulni, hiszen a közös gondolkodásból születhet igazán jó eredmény. Fontos ehhez a visszajelzés, sőt, akár a módosítási javaslat. Nekünk nem ciki, ha kimondják, hogy „jó volt, de így még jobb lenne” vagy hogy „kellene egy csavar a végére”. A vegán életforma még mindig nem érint széles köröket, de akiket igen, azok annál elhivatottabbak. Mi nagyon nyitottak vagyunk azokra a vegán vendégekre, akik szintén nyitottak egy vegyes étteremre.

A szakácsaink eredetileg nem erre tették fel az életüket, de szívesen tanulnak. Izgalmas folyamat ez, aminek van jövője.

 

Az Almalomb aktuális vegán fogása

Az Almalomb vegán szezonális fogása Baranya megyében: sült zeller, paradicsom, csicseriborsó-saláta
Az Almalomb vegán szezonális fogása Baranya megyében: sült zeller, paradicsom, csicseriborsó-saláta

Akik most bizalmat szavaznak az Almalomb vegán ételművészetének, azoknak készül a sült zeller, paradicsom, csicseriborsó-saláta.

— A paradicsom és a zellerszár együtt, egész borssal forr 3,5-4 órán át. Közben csicseriborsó-pürét készítünk és összekeverjük az egész csicseriborsóval, majd bőségesen adunk hozzá petrezselymet, curryt, lime-ot, citromot, sót és frissen őrölt borsot. A paradicsomot felcikkezzük, majd olívaolaj, só és frissen őrölt bors társaságában 30 percig sütjük 180 fokon, a sült zellert pedig 4 órán át 200 fokon.

 

Hiába meggyőzőek a számadatok és a folyamat összetettsége, a mellékelt kép most is többet mondd 1000 szónál, egyszerűen gusztusborzoló!

 

Fotó: www.mivesfotografia.hu