Tagság
A vendégek vegetáriánus és vegán szokásai az elmúlt 1,5-2 évben óriásit változtak — ez a tapasztalat a szigetmonostori Rosinante Fogadóban. Paór Anikó értékesítési vezető gusztusos példákon keresztül szemlélteti ezt az egyre népszerűbb irányzatot a Rosinante vega-vegán kínálatából.
Ma már csak nosztalgia, amikor jópár éve a Rosinante séfjei nagy kerek szemekkel néztek egy húsmentes rendelésnél.
— Akkoriban séfjeink nem szeretették, ha nincs hús a kiküldött tányéron, hiszen hússal tudtak sziporkázni, azzal tudták tehetségüket megmutatni. Ma viszont már ők is úgy látják, hogy a vegetáriánus és a vegán ételekben kihívás van, sőt, izgalmas dolgok születhetnek belőlük. A fordulópont két évvel ezelőtt érkezett el.
A Rosinante étteremében nagy igény mutatkozik a vegetáriánus és vegán ételekre. Ám összetetté teszi a helyzetet a Rosinante komplexitása.
— Gyakoriak nálunk a céges tréningek, ahol a résztvevők napi három étkezést kapnak. Ezekre az alkalmakra mostmár húsos és húsmentes menüvel is készülünk. Azt látjuk ugyanis, hogy a könnyedebb étkezés miatt egyre többen választják a tréningek nem vegetáriánus vendégei közül is a húsmentes opciókat. Viszont több tréner már hosszú évek óta vegetáriánus, ők gyakran spirituálisabbak, és ezzel harmonizáló, tudatos életformát folytatnak.
Persze ma már megfigyelhető a kombinatív szokásrend is. Amíg régen élesen elvált, hogy valaki vegetáriánus vagy húst eszik, addig ma már találkozni a „reggel vega vagyok, este nem" módival is. A vegyes étkezésű vendégek szívesen variálják össze például a húsos levest a vegetáriánus főétellel.
Az á la carte étkező vendégek között — ugyan nem 50-50 százalékban, de — magas a vegetáriánusok aránya. Törzsvendégeink szeretik például a „vegetáriánus vadasunkat", ami gyakorlatilag grillezett karfiol klasszikus vadas összetevőkkel.
A konyhában a séfeknek és a kollégáknak is szeretniük kell a vegetáriánus ételeket, hiszen azok a fogások csak így kerülhetnek ki tökéletes minőségben a vendégek asztalára. Ha pedig már esküvő is tartható húsmentes fogásokkal, az minden szempontból újszerű.
— Vegán éttermeknél piackutattunk, és sok olyan alapanyagot felfedeztünk, amivel a kedvelt lakodalmi fogásokat jól lehet utánozni, például a szejtánt. A násznép szinte észre sem vette a különbséget. Az egyik 70 éves vendég a töltött káposztáig nem jött rá, hogy nem húst eszik, de a káposztát is nagyon finomnak találta. Az ilyen alkalmak rendkívüliek, de persze minden esküvőnkön van legalább 8-10 vegetáriánus. Az pedig külön öröm, hogy itt a vegán kihívás lehetősége is.
Shakshuka lecsó, vegetáriánus vadas, erdei gombakrémleves és gomba- vagy quinoasaláta. A Rosinante húsmentes sora hosszú, így mindenképpen többalkalmas látogatásra készteti a vendégeket.
— A shakshuka lecsónk sous-vide tojással és házi lepénnyel nagy kedvence bármilyen étrendű vendégünknek, majdnem mindig szerepel az étlapunkon. Ugyancsak nagy sztár a már említett vegetáriánus vadas is, szalvétagombóccal. Aktuális leveseink közül kiemelném az erdei gombakrémlevest vargányás gyozával, de maradva a gombás vonalon, a yuzu dresszinges meleg gombasaláta is említésre méltó. Sőt, az avokadós korianderes quinoasalátánk kérhető füstölt pisztráng nélkül is. Desszertlapunkon mindig tartunk „mindenmentes” fogást. Persze a kókusztejes tápióka pudingunkat mangóval szívesen választják azon vendégeink is, akik nem élnek speciális étrenden. Sőt, nem véletlenül tapsoljuk többször vissza a meggyes-mákos málét sem.
Fotó: Rosinante Fogadó