Tagság

Vegetáriánus változatosság a veszprémi Gusto13 Bistroban

A veszprémi Gusto13 Bistro & Delicate lazasággal és közvetlenséggel várja vendégeit. Azt szeretnék, hogy minőségi bisztróételeiket barátságos környezetben és hangulatban fogyaszthassák el a betérők, és mindenki megtalálja a számításait. Hogy hogyan érvényesül ez a vegetáriánus, vegán vendégek esetében, arról Szakál Bálint étteremvezető mesél.

 

Veszprém vegetáriánusai minden évszakban számíthatnak a Gusto13-ra

 

A Gusto13 húsmentes vonalának alapvető koncepciója, hogy a szezonális étlap legtöbb ételkategóriájában igyekeznek vegetáriánus opciót tartani.

— Előfordul, hogy az előételek között nincs húsmentes választási lehetőség, de levest mindig kínálunk hús nélkül. Legutóbb például csicsókakrémlevest, amihez Ivácson Attila helyi sajtját adjuk. A főételek esetében a pizza-paszta-rizottó vonalon tartunk stabilan húsnélküli változatokat. Aktuálisan gnocchink van kápia paprikával, ricottával és kapribogyóval a tetején. Rizottóink eleve zöldségalaplével készülnek, és ennek tetejébe van, amelyik hús nélkül is, például a sütőtökös rizottó. A pizzáink közül pedig a négysajtos változat a klasszikusan vegetáriánus.

 

Merre mozdul a vegetáriánus-vegán szokásrend Veszprémben?

 

A Gusto13 példája tökéletes leképezése az országos trendnek és a szemmel látható átalakulásnak, miszerint egyre többen keresik a vega-vegán vonalat az éttermekben.

— A világ szemmel láthatóan halad abba az irányba, hogy egyre többen keresik az egészségesebbnek tartott ételeket. Akár tetszik ez valakinek, akár nem, ez a trend egy íratlan szabály, úgyhogy mi ezt felvállaljuk. Ugyanezért van cukormenetes desszertünk is, például a kókusztejes panna cotta, ami nem mellesleg vegán is.

 

Freestyle vegán ételek a veszprémi Gusto13-ban

A Gusto13 vegán fronton nem annyira kezdeményezőleg aktív, mint vegetáriánus irányban. Ez nem a profiljuk, de cserébe helyszíni egyeztetéssel nyitottan igyekeznek a vegán vendégek kívánalmainak is megfelelni.

— Megbeszéljük, hogy mit enne szívesen a vendég, és ahhoz igazítjuk a lehetőséget. Sok zöldséges opciónk van. Az allergén-kommunikátoraink maguk a felszolgálóink, így vegán kérdésben is ők segítenek. Étlapunk minden elemét jól ismerik, így könnyen tudnak javaslatot tenni. Ha esetenként mégsem lennének biztosak valamiben, akkor rögtön egyeztetnek a konyhával. Az eredményt jól példázza az, ahogyan adott esetben a rizottóval játszunk: nem tesszük bele a sajtot és a vajat, csak lágyabbra készítjük a rizst és grillezett zöldségekkel tálaljuk. De a csicsókakrémlevest is tudjuk pirított tökmaggal vagy pisztáciaropogóssal kínálni a sajt helyett.

 

A Gusto13 húsmentes kínálata nemcsak a vegetáriánusoknak szól

 

A Gusto13 választéka a húsmentes elemekkel még a húskedvelőknek is kedvesek — a legjobb példa erre maga Bálint.

— Húsevőként is szívesen fogyasztom vegetáriánus fogásainkat. E cikkhez zajló fotózás után is én ettem meg az egyik modellt, a négysajtos pizzát. Mindig úgy találjuk ki a húsnélküli ételeinket, hogy ne csak egy vegetáriánus nyúljon utánuk, hanem könnyen megkívánhassa azokat egy húsbarát is. Ezért bárkinek ugyanolyan szívesen ajánlom a húsmentes pizzánkat, rizottóinkat és a leveseinket is.

 

Vegetáriánus választási lehetőségek a Gusto13 állandó és szezonális forgó választékban

A Gusto13-ban a rizottók, a tészták, a levesek és a desszert, az étlapokkal együtt szezonálisan változnak. Így mindig időben le kell csapni az aktuálisra, és minden évszakban ki lehet próbálni valami újat. Veszprémben járva a SVÉT zarándokoknak feltétlenül meg kell kóstolniuk a Gusto13 vegetáriánus ételét, a rizottót.

— Rizottóban erősek vagyunk. Hathetente fordulunk meg Olaszországban, mert minden alapanyagunkat kintről hozzunk. Ennek köszönhetően rizottóink elég híresek már Veszprémben. Egyszer például egy inkognitóban végzett gasztroteszt után 10 pontból 11-et kaptunk rá.

Fotó: Gusto13 Bistro & Delicate