Tagság

Zárjuk 2022-őt és belevágunk 2023-ba

Az idei esztendő kihívásokkal teli volt, mégis számos hálás feladat találta meg a SVÉT-et 2022-ben. Közeledve az év utolsó napjához mi is értékelünk, és felkértük elnökünket, Ruprecht László séfet arra, hogy összegezze az év eredményeit, illetve meséljen arról, hogyan folytatódik a SVÉT munkája 2023-ban.

Ruprecht László, a SVÉT elnöke
Ruprecht László, a SVÉT elnöke

Ez az év nagyon sok szép feladattal áldott meg minket — kezdte az elmúlt 12 hónap összefoglalását Ruprecht László, aki a SVÉT elnökeként 2022-ben is azon dolgozott, hogy ne csak a már megszokott programok folytatódjanak, hanem azok folyamatosan bővüljenek, fejlődjenek.

"Folytatódtak azok a külföldi és közvetlen határon túli programok, amelyeket még 2019-ben kezdtünk. Erdély, Felvidék és Japán után bekapcsolódott ebbe a projektünkbe a Vajdaság is.
Elkezdtük egy modern, videóanyaggal kibővített oktatóprogram kidolgozását, főleg szakácstanulók részére. Ez már azokat a korszerű és újszerű gasztronómiai világot hivatottak bemutatni, amelyekben az egyik legfontosabb érték a helyi alapanyagok felhasználása. 
Idén ünnepelte 10 éves fennállását a SVÉT, amit a tatai nagyrendezvényünkön ünnepeltünk. Az, hogy a kényszerű kihagyások után újra találkozhattunk a vendégeinkkel és a SVÉT tagjaival, hatalmas öröm volt számunkra, ami ráadásul nagyon sok erőt is adott. Utólag úgy látom, hogy a kétnapos rendezvény megszervezése — a házigazdákkal közösen — szép feladatnak bizonyult. Ismét megszervezhettük az eseményen a Magyar Konyha által alapított „Év Termelője” díj átadását, amely tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt."

SVÉT nagyrendezvény - Tata
SVÉT nagyrendezvény - Tata

"Ahogy már 2021-ben is láthatta a SVÉT-kedvelő közönség, egyre nagyobb és egyre több figyelmet fordítunk a jövő szakácsaira. Azokra a fiatalokra, akiktől szakmánkban az utánpótlást reméljük. Számukra indítottuk el a Lukács István emlékére rendezett szakácsversenyt, melyből hagyományt teremtve, minden évben szeretnénk megrendezni."
 

Szakácsverseny 2022
Szakácsverseny 2022

"A karitatív programokban való részvétel szintén nem újdonság a SVÉT-nél. Idén négy ilyen programban is részt vettünk. Általában, amikor kihirdetjük tagjaink között ezeket az eseményeket, mindig hatalmas öröm olvasni a visszaigazolásaikat, annyira lelkesen és intenzíven akarnak részt vállalni a segítségnyújtásban. Szinte kézzel fogható rajtuk is a tenni akarás.
A 2022-es esztendő újdonsága volt, hogy nekiláttunk minőségi programokat összeállítani külföldi gasztroturisták számára, szervezett formában. Ez a projekt kicsit már a következő évbe is belenyúlik, hiszen terveink szerint márciustól kezdjük majd el ezek értékesítését.
Ahogyan említettem is, a SVÉT számára kiemelten fontosak a gyerekek. Főként, ha hátrányból indulnak a nagybetűs életbe. Ezért az állami gondozott gyerekek számára elindított mentorprogramot kiértékelve megkezdtük annak új alapra helyezését, hogy folyamatosan működhessen és minél több fiatalt tudjunk vele megszólítani."

Az idei esztendő mérföldkő volt a magyar gasztronómiában. Legnagyobb sikere kétségtelenül a vidék becsatolása és hivatalosan is térképre kerülése volt. Több száz gasztronómiai szakember többéves munkája érett be őszre.

"A legnagyobb szakmai elismerés egyértelműen a Michelin vidéken történő megjelenése, a hozzá tartozó pozitív értékelésekkel. Kiemelném a tatai Platán két csillagját, de a többi vidéki étterem szép eredményeit is."

Michelin Guide 2022
Michelin Guide 2022

Az év utolsó napjai nemcsak az összegzésről szólnak. Ilyenkor már javában zajlik az új esztendő tervezése, ahogyan a SVÉT is előrelátóan gondolkodik a jövőről.

"Szeretnénk folytatni az elkezdett munkáinkat az oktatás, a határon innen és túli projektek, a termelők segítése, a rendezvények szervezése, valamint a Pannon Bormíves Céh Egyesülettel elkezdett közös együttműködés tekintetében. De előkészítés alatt van egy „különleges” könyv készítése és kiadása is. Úgy vélem, hogy minden bizonnyal egy nem egyszerű év előtt állunk. A vendéglátás egy életforma, ami ha jól működik minden, akkor sem könnyű, ám ha valaki kellően elhivatott és szereti amit csinál, akkor az reményt, illetve motivációt adhat.
Eredményekben gazdag, boldog új évet kívánok, és szeretném megköszönni vendégeinknek, támogatóinknak és minden kedves barátunknak partnereinknek az egész éves segítséget és támogatást."