Termelőink

Grapoila

Budapest

'Zero waste' technológia

A Grapoila termékek gyártása során keletkezett minden melléktermék 100%-ban hasznosításra kerül, semmi nem vész kárba.

Már a kezdet kezdetén, a cégalapításkor fontos volt számunkra a környezetvédelem. Egy természetes alapanyagokból, kitűnő minőségű, teljes értékű élelmiszer gyártásának az ötletével együtt feltett szándékunk volt értéket teremteni abból, amit mások kidobásra ítéltek. A szőlőtörköly a borászatok hulladéka, korábban maximum állati takarmányozásra használták, mi mégis a kincset érő, kiváló élettani hatású, minőségi olajat rejtő szőlőmagot láttuk meg benne több mint 10 évvel ezelőtt.

Ezzel az első alapanyaggal kezdődött a Grapoila hidegen sajtolt olajok Zero Waste ‒ azaz hulladék nélküli – gyártása. A Zero Waste gyártás folyamán a beérkező alapanyagoknak minden részét feldolgozzuk, semmi sem kerül kidobásra. A szőlőtörköly esetében a bioaktív anyagokban gazdag szőlőhéjat különválasztjuk a magtól, szárítás után megőröljük. Az így csomagolt őrleményt sütemények, krémek ízesítésére használhatjuk.

A magokat szintén szárítjuk, majd belőlük - hőkezelés és adalékok nélkül - saját fejlesztésű présgépeinken olajat sajtolunk. Az így nyert hidegen sajtolt olajok rendkívüli tápértékkel rendelkező, egészséges élelmiszerek vagy kozmetikai olajok, melyeket sötét üvegekbe palackozunk. A frissen préselt olaj szűrése előtt keletkező üledék az olajiszap, amely az olajhoz hasonlóan gazdag esszenciális zsírsavakban és vitaminokban, ugyanakkor még a magok mikroszemcséit is tartalmazza.

Ezt ‒ jellege szerint ‒ gourmet krém vagy kozmetikai iszap formájában értékesítjük. Az olajsajtolás „száraz maradékából”, a pelletből, – amely egy zsír- és szénhidrátszegény, növényi fehérjében, vitaminokban és más tápanyagokban viszont igen gazdag, gluténmentes anyag – magliszteket őrlünk, melyek kiváló sütőipari adalékok. A pellet az állati takarmánygyártók körében is nagy népszerűségnek örvend, így azt számukra is értékesítjük, további felhasználásra. Mivel kizárólag természetes alapanyagokat használunk, azt a kevés mellékterméket, melyet esetleg másképp nem tudunk hasznosítani, leszárítjuk takarmánynak, virágföldadaléknak, komposztnak vagy fűtőanyagnak. Utóbbi az esetleges zöldhulladékkal együtt a szárítórendszer felfűtéséről gondoskodó biomassza kazánba kerül, ezzel a kör bezárul.

Az üzem fenntartásánál is figyelembe vesszük a környezetvédelmi szempontokat. A takarításhoz elsősorban kompresszorral generált levegőt használunk. A törölgetéshez törlőrongyokat bérlünk egy cégtől, akik a használt rongyból kinyerik az olajat, mellyel a mosodájukat fűtik, a tisztát pedig újra megkapjuk.

Az alkatrészek tisztítását tisztító mikroorganizmusokat tartalmazó, bio mosogató rendszerrel végezzük, amelyek biológiai úton bontják le a zsírokat és olajokat. A „Zero Waste” gyártással csökkentjük ökológiai lábnyomunkat, környezettudatosabbak vagyunk, ugyanakkor a költségeket is csökkenjük.

Éljen a Föld, éljenek az emberek!

 

Grapoila

Grapoila


Nyitva tartás

Hétfőtől vasárnapig 10.00 - 22.00


KÖVESS MINKET