2021. október 14.
A Páskom Termelői Nap sem csak szó szerint a termelőkre épít október 17-én, vasárnap. A mozgó SVÉT haderőt most is bevetjük. A 4 SVÉTféle fellépő között ott lesz egész országunk egyik legismertebb vidéki étterme, a nemrég Gundel Károly-díjat kapott encsi Anyukám Mondta Étterem. Megmutatjuk a már regisztrált résztvevőknek és az érdeklődőknek, hogy mire számítsanak „Anyukám” fiaitól.
Az encsi étteremmel a Páskom Cottage-ben ismerkedőknek az elejéről elmeséljük, hogy az Anyukám Mondtam Étteremnek nemcsak a neve családias. Ez egy valóban családi étterem, két gasztromegszállott fivérrel és feleségeikkel a függöny mögött. Ahogy ők mondják gyakran, 4 ember, összesen több, mint 100 évnyi munkája van abban, amit ők 26 év alatt felépítettek a Hernád folyó völgyében, a Zemplén határában. Olaszországi tapasztalatokkal felvértezve visznek véghez visszhangosan nagy dolgokat egyszerű, de annál minőségibb és jól komponált konyhára alapozva. És most helybe hoznak egy háromtételes ízelítőt híresen népszerű portékáikból Lajoskomárom kíváncsi környékbelijei és gasztroturistái számára. A tulajdonos Dudás testvérek közül Szabolcs mesél arról, hogy mivel örvendeztetik meg a Páskom Termelői Piac sokadalmát ↓↓↓
— Hozunk magunkkal egy mangalicahússal töltött káposztát, pont úgy, ahogyan mi Abaújban készítjük. A savanyú káposztát is magunk tapostuk hozzá és a saját kovászos kenyerünkkel kínáljuk. Nekünk is izgalmas, hogy megmutathatjuk az ország másik pontjának, hogyan készül felénk a töltött káposzta, hiszen ez tájegységenként különbözhet.
Sütjük még a helyszínen a közkedvelt foccaciáinkat is, vagy ha a rokonság nevében úgy tetszik, kenyérlángosokat vagy római stílusú pizzákat. A helyi alapanyag jegyében a szintén jelenlévő Csurgódombi Sajtkonyhától is igyekszünk finom pizzáravalót szerezni. Ezzel a távoli termékeinken is tudjuk a Páskom Cottage környékét képviselni.
Desszertnek pedig lesznek nálunk a lányoktól, Barbitól és Vikitától sajttorták, kis üvegcsékben. Ez az Anyukám Mondta egyik legnagyobb sikerű desszertje. Rózsaborssal és golgotagyümölcs-szósszal készül. Az üvegcsének hála a látogatók akár könnyedén haza vagy ajándékba is vihetik, mert olyan jól szállítható.
Azt leszögezhetjük, hogy az Anyukám Mondta már csak címszavakban is csábító csalikkal felpakolva érkezik Lajoskomáromba, de a minőségi élmény és a valódi ízjáték csak az élesben kipróbálók jutalma lesz. Mi mást tehetnénk, mint hogy minél többeteket bátorítunk erre?
Ebben a cikkben pedig a Páskom Cottage termelői programjának további részleteiről tájékozódhattok, és még a szükséges regisztrációs linkhez is elvezet ↓↓↓
Fotó: Anyukám Mondta Étterem