Tagság
Egyesületünk országos szintre emelte a #mosolytfakaszt programot. Ennek keretében vendégül látják a gyermekvédelemben élő fiatalokat a SVÉT éttermek, és a vendéglátásra, mint vonzó szakmára inspirálják őket. Legutóbb Baranya megyei tagéttermeink, az Almalomb és a Mandula Étterem és Bor-Bár tárták szélesre ajtajaikat és karjaikat a gyerekek számára.
A #mosolytfakaszt 2019-ben indult el miskolci tagéttermünk, a zip's brewhouse ötletére és kezdeményezésére, mi pedig szívesen fogadtuk, adaptáltuk és adoptáltuk az ötletet. Egyesületünk országos lefedettségét igyekszünk kihasználni, hogy minél több helyen beteljesülhessen és kiteljesedhessen a küldetés lényege. Azaz, hogy a nehezebb sorsú fiatalok is kipróbálhassák a minőségi vendéglátást és versenyképes szakmai motivációszikrákat kaphassanak. A COVID helyzet lassított az ügyön, de meg nem állította. Szerencsére újra hús-vér cselekményről számolhatunk be Baranya megyéből, Tolna megyét is becsatornázva.
A hosszúhetényi Almalomb Kulináris Kitérő és Találkozóhely és a villányi Mandula Étterem és Bor-Bár fogadta a két megye fiataljait a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nevelőotthonaiból és a hozzájuk tartozó nevelőszülőktől. A két étterem bemutatta a saját konyhaművészetét, vendéglátását, a kapcsolódó iparágakat, majd vendégül látták a gyerekeket.
Csaplár Judit, az Almalomb háziasszonya feltöltődve foglalta össze a náluk történteket ↓↓↓
— Nálunk nagy siker lett ez a 3 és fél órás foglalkozás. Igyekeztünk a jellemzően 13-15 éves fiatalokat minden jóval ellátni. Menüről választottak három fogást és mindent elérhetővé tettünk nekik, amit a vendégeinknek is. Tudatosítottuk a gyerekekben, hogy ez most nem a rántott húsról szól, és kísérletezzenek bátran. De jeleztük nekik azt is, hogy akkor sincs baj, ha nem ízlik. Persze belapátoltak mindent, még zavarban is voltak. A végén elviteles csomagot is készítettünk nekik.
A vendégül látás mellett be is mutatkoztunk. Bevittük a fiatalokat a konyhába, láttak kenyeret sülni és beálltak a bárba is. Majd csapattagjaink, a takarítónőtől a menedzserig elmesélték nekik, hogy ők honnan jöttek és milyen történet vezette őket hozzánk. Kollégáink is nagyon odatették magukat, akik közül többüknek indult nehezen az élete. Még egymásról is megtudtunk újdonságokat eközben. Szóba került, hogy mennyire lényeges az álmok megvalósítása, és hogy merjünk döntéseket hozni, valamint kiállni mellettük.
A hazaiság fontosságát is reprezentáltuk nekik, méghozzá saját termékeinkkel: füstölt sóval, füstölt paprikás tésztával, házi kenyérrel. De partner kistermelőink, például a Ye Tealeaves és a Balatonic kitartó pozitív esettanulmányán keresztül is igyekeztünk hatni rájuk.
Nekünk a túloldalról, csapatként is feltöltő, jó élmény volt ez a látogatás, és a gyerekek is nagyon szimpatikusak voltak számunkra a szakmához való hozzáállásukkal. Szívesen várunk Somogy megyéből, de akár távolabbról is küldöttségeket.
Pozitivitást sugároztak Gere Andreának, a villányi Mandula Étterem és Bor-Bár tulajdonosának szavai is ↓↓↓
— Komplex programot raktunk össze, hiszen mi magunk is komplexek vagyunk. Nagy szerencsénkre pont szüret volt, így a borgyártás kezdeti folyamataiba is betekinthettek a fiatalok. Láthatták beérkezni a frissen szedett szőlőt, és hogy hogyan dolgozzuk fel a fürtöket, de ugyanitt a borkészítés további munkafolyamatait is megismerhették. Bár bort az életkoruk miatt nem kaptak, de a frissen beérkezett szőlő mustját közvetlenül, helyben kóstolhatták.
Az idő egy jó részében én voltam a gyerekekkel, akik megszeppenten érkeztek. Fontos volt a láthatón túl átadnunk, hogy milyen filozófiával dolgozunk, hogy tudatosan teremtünk értéket, és hogy mekkora dolog adni másoknak. Célunk volt elérni esetükben egy magasabb szintű látásmódot. Hogy olyan hivatást válasszanak, ahol adni tudnak, miközben önmaguk számára is harmóniát találnak.
Ezt követően kollégáink a szállodánkba is bevezették őket, és minden zegzugot megmutattak, a wellness részlegtől a szobákig. Jártak a konyhán is, és szembesültek azzal, hány ember kell ahhoz, hogy a tányéron olyan lehessen az étel, amilyen a vendéghez érkezik. Aztán jött az ebéd. Itt látszott rajtuk legjobban a megilletődés, hogy ritkán járnak ilyen helyen. Nekünk nagyon jó érzés volt a tudat, hogy az élménnyel szellemi útravalót is adhattunk, és hozzájárulhattunk a pályaválasztásukhoz. Reméljük, sokan valóban hasonló pályára lépnek majd, nekünk is nagyon fontos az eltökélt, odaadó utánpótlás. Bevalljuk, ez az esemény nekünk ugyanúgy adott. Nemcsak szép volt, hanem még jobban megmozdult tőle a borvidéken az élet.
A Mosolyt fakaszt kampány országszerte nagy lángon folytatódik további éttermeink közreműködésével. Kell, hogy a minőségi gasztronómia távlatként terjedjen a kemény korlátok közt nevelkedett, de ambiciózus fiatalok fejében. Kell, hogy személyes élményen keresztül ébredjen bennük a vágy nemcsak újrakóstolni, de ilyet alkotni is, legyen szó a gasztronómia akármelyik kreatív területéről. És kell, hogy ezek a fiatalok megkapják a támogatást elméletben, valamint hogy a szakma már a tanulófázisban szívesen fogadja, megismerje és biztassa őket.
A Mosolyt fakaszt legközelebb akcióba lendülő éttermei a következő tagjaink lesznek ↓↓↓
✔️ 2021. november 13. — Rosinante Fogadó, Szigetmonostor
✔️ 2021. november 20. — LaMareda, Győr
✔️ 2021. november 27. — zip's brewhouse, Miskolc
✔️ 2021. november 27. — Platán, Tata
Fotó: Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató